Enric Puiggròs ha explicat aquest dimarts que Jesuïtes Catalunya vol aclarir tota la veritat en relació amb els presumptes casos d’abusos comesos en el seu si i que la institució ha donat resposta a totes aquelles persones que fins ara s’hi han adreçat. Ho ha afirmat a El matí de Catalunya Ràdio, on el delegat a Catalunya de la congregació religiosa ha comparegut després que un grup de 234 exalumnes de l’Escola Jesuïtes Casp s’hagin adreçat al centre a través d’una carta demanant més transparència sobre els abusos sexuals comesos pel pare Francesc Peris.
Puiggròs també ha explicat que l’any 2005, arran d’una denúncia, Peris, que actualment té 81 anys i viu al marge de tota “activitat apostòlica”, va ser “apartat automàticament de l’escola i ja no va tornar a tenir contacte amb menors”. “Des de llavors, no ha tornat a entrar a l’Escola de Casp“, ha assegurat el jesuïta, qui també ha explicat que la Companyia està aprofundint en la investigació sobre la “conducta inapropiada” d’aquest membre, vinculat durant tres dècades al centre barceloní com a consiliari i professor.
Sobre els abusos comesos pel capellà durant la seva estada a Bolívia entre el 1982 i 1983 i destapats recentment pel diari El País, Puiggròs ha afirmat que la Companyia està investigant aquests fets, dels quals, segons ha assegurat, no en va tenir constància fins que va aparèixer als mitjans ara fa tot just una setmana. El delegat dels jesuïtes també ha comentat que les absències temporals de Peris a l’Escola Caps reportades pels alumnes a la carta no eren degudes a cap mesura disciplinària.
La indignació dels exalumnes
Pels micròfons del Matí de Catalunya Ràdio també ha passat Laia Bohigues, exalumna de Francesc Peris a Casp (1981-1997) i una de les signants de la carta. Bohigues ha recordat el professor Josep Peris com una persona “molt propera, simpàtica i afable”. “El problema és que passaven coses que en aquell moment crèiem que eren normals, però que no ho eren. Com que ell era consiliari, feia entrevistes personals amb els alumnes, amb els quals es reunia al seu despatx a porta tancada”, ha detallat Bohigues, qui ha afegit que l’objectiu d’aquestes xerrades era ajudar els alumnes, de manera que entre l’alumnat es va arribar a normalitzar els excessos del religiós.
L’origen de la carta signada pels exalumnes, alguns dels quals continuen vinculats a l’escola com a professors o com a pares i mares d’alumnes, va ser un grup de whatsapp obert amb la finalitat d’organitzar una trobada amb motiu del vint-i-cinquè aniversari de la promoció. Mentre intercanviaven missatges, varen veure a la premsa el nom de Peris en les informacions relatives als abusos a Bolívia, i a partir d’aquell moment es va desfermar la indignació que els va portar a escriure la carta.
“Com a antics alumnes sentim una profunda indignació i considerem d’extrema gravetat que la Companyia de Jesús no hagi actuat de manera decidida per facilitar la investigació als mitjans i per denunciar i reparar, en la mesura del possible, les víctimes en el cas que ens ocupa”, relaten els exalumnes, que entre altres mesures exigeixen a la Companyia que emeti un comunicat públic de condemna i rebuig als fets investigats i publicats per El País com a primera mesura d’assumpció de responsabilitat per part de la institució, que col·labori amb els mitjans de comunicació, retiri qualsevol reconeixement a Peris i que se sumi a les veus que reclamen la no prescripció dels delictes d’abusos sexuals.
La carta de resposta de l’escola ignasiana no s’ha fet esperar. En el text, signat per Maite Andreu (directora de Jesuïtes Casp), Esteve Mogas (Director General Jesuïtes Educació) i el mateix Enric Puiggròs, els signants comparteixen “la preocupació i indignació” causades pels fets i asseguren que Francesc Peris “ja figurava als nostres informes i tenia imposades unes mesures”.
Els responsables de la institució han manifestat que la seva “condemna de tot tipus d’abús és ferma”, i han assegurat que des de fa anys treballen per “erradicar qualsevol tipus de conducta abusiva als nostres centres, desplegant les mesures de prevenció, formació i sensibilització que contribueixen a crear entorns segurs i una cultura del bon tracte”.