“Els recursos bàsics per a persones que viuen als carrer de Barcelona són insuficients”

cropped-fav.png
Un usuari en un dels pisos de l'entitat. | Fundació Arrels

La Fundació Arrels estima que durant el passat any 2023 van ser unes 3.283 persones sense llar les que van ser ateses per aquesta entitat catalana que va ser fundada durant la dècada de 1980. Són dades provisionals, a l’espera de conèixer-ne les definitives que Arrels publicarà en la seva memòria anual, però evidencien, això sí, “la xifra més elevada de les que teníem fins ara”, asseguren els seus membres amb relació al recompte anual que fan al voltant de les persones que viuen al ras a Barcelona. Una dada, a més, que “posa en relleu la necessitat de més recursos i mecanismes de prevenció a la ciutat”, apunten.

De les 3.283 persones que van rebre ajuda, el 87% són homes i el 13% restant, dones. De totes elles, 2.703 van fer ús del seu centre obert (1.452 de les quals ho van fer per primera vegada) i els motius van ser, així doncs, per poder-hi descansar, fer ús dels serveis higiènics, canviar-se de roba, demanar sacs de dormir o mantes, o utilitzar la consigna per guardar les seves pertinences.

Per la seva part, l’equip de carrer de la fundació va acabar visitant durant tot l’any un total de 784 persones que viuen a la intempèrie. Ha sigut, de fet, el segon any que Arrels ha desenvolupat aquesta acció exterior i les persones ateses, en aquest sentit, van ser les que presentaven una situació de vulnerabilitat més accentuada i cronificada, tal com es detalla en el seu portal web.

“També hem garantit l’allotjament a 267 persones, com ara en pisos”, argumenten des de l’organització. Durant el 2023, 21 persones van començar a viure en pisos gestionats per la Fundació Arrels, totes elles acompanyades per un equip de suport social. L’entitat també garanteix l’allotjament a persones amb un estat de salut fràgil a l’equipament residencial Llar Pere Barnés i, durant les nits, obre l’espai del Pis Zero per descansar.

Amb tot, el seu president, Ferran Busquets, ha admès que “haver atès 3.283 persones durant l’últim any no és una bona notícia” pel fet que la majoria d’elles no tinguin un lloc on viure ni on passar la nit. “Aquestes dades evidencien —assenyala Busquets— que, tot i els esforços de l’administració pública, els recursos bàsics que tenim a Barcelona per a persones que viuen al carrer són insuficients”.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia