Avui fa vuit dècades, es va produir el desembarcament de Normandia, un esdeveniment crucial que va marcar un gir decisiu en la Segona Guerra Mundial, accelerant la caiguda de l’Alemanya nazi. En commemoració d’aquest aniversari històric, el papa Francesc ha enviat un missatge al bisbe de Bayeux, Monsenyor Jacques Habert.
En la carta, el Papa destaca les nombroses tombes de soldats joves als cementiris de Normandia com a recordatori del “colossal i impressionant esforç col·lectiu i militar” que va portar la llibertat a Europa. Aquest fet històric va ser una contribució decisiva per recuperar la pau.
El papa recorda els soldats caiguts, les víctimes civils, i aquells que van patir els terribles bombardejos que van destrossar ciutats senceres. Francesc afirma que el desembarcament de Normandia evoca “el desastre que va representar aquell terrible conflicte mundial en què tants homes, dones i nens van patir, tantes famílies van ser trencades, tantes runes van causar”. I insisteix que és “inútil i hipòcrita” recordar aquests esdeveniments sense condemnar-los.
El papa Francesc lamenta que es torni a considerar la possibilitat d’un conflicte generalitzat i que els pobles s’acostumin a aquesta eventualitat inacceptable. “Els pobles volen la pau! Volen condicions d’estabilitat, seguretat i prosperitat, en les quals cadascú pugui complir serenament el seu deure i el seu destí”, assegura.
L’oració del pontífex s’adreça “als homes que volen les guerres, als quals les inicien, les alimenten sense sentit”, les prolonguen inútilment i s’aprofiten cínicament d’elles. Va demanar que “Déu il·lumini els seus cors” i “posi davant els seus ulls la processó de desgràcies que provoquen”. En aquest sentit, subratlla que “voler la pau no és covardia”, sinó que requereix la valentia de saber renunciar.
El Papa prega pels artífexs de la pau amb l’esperança que, “oposant-se a la lògica implacable i obstinada de l’enfrontament, sàpiguen obrir camins pacífics de trobada i de diàleg”. També, eleva una oració per totes les víctimes de les guerres passades i presents i adverteix que els pobres, els febles, els ancians, les dones i els nens són sempre les primeres víctimes d’aquestes tragèdies.
El missatge rememora el sacrifici dels qui van lluitar per la llibertat fa vuitanta anys, i també fa una crida urgent a la memòria col·lectiva per evitar que els horrors del passat es repeteixin. En un món on les tensions i els conflictes semblen renéixer, el pontífex apel·la a la responsabilitat de tots per construir “una pau duradora, basada en el respecte i la dignitat de totes les persones”.