“Gràcies”. Aquesta va ser la paraula que més cops van pronunciar els 252 nens ucraïnesos durant la setmana de vacances que van poder gaudir a Catalunya gràcies al projecte ‘250 somriures per Ucraïna’, impulsat per Lucía Caram amb el suport d’un grup d’entitats col·laboradores.
Una paraula que van tornar a repetir diversos cops a l’uníson durant la cerimònia de cloenda d’aquesta estada, celebrada dilluns 10 de juny al vespre a l’Hotel Guitart Central Park de Lloret de Mar, on van ser allotjats els nens des que van trepitjar terra catalana set dies abans.
“Crec que aquest viatge els servirà per veure que al marge de la trista realitat que viuen al seu país, en llocs com Catalunya hi ha gent bona que es desviu per ajudar-los“, explicava a Flama poc abans de l’inici de l’acte Gemma Escolà, membre de l’equip de Voluntariat Caixabank, organisme encarregat de buscar recursos humanis i materials per donar suport a les activitats celebrades al llarg de la setmana.
La cerimònia va ser presentada per Roberto Torregrosa, director general de Guitart Hotels, i va comptar amb la participació dels representants d’algunes de les més de vint institucions implicades en la iniciativa. Entre ells, Cristina Cabañas, presidenta de Guitart Hotels i de la Fundació Climent Guitart, Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona, i Adrià Lamelas, alcalde de Lloret de Mar. També hi va participar la il·lustradora i ninotaire catalana Pilarín Bayés, membre del patronat de la Fundació Climent Guitart i autora dels dibuixos dels diplomes que van ser lliurats als nens.
El primer que va prendre la paraula, però, va ser Dimitro, un jove ucraïnès de quinze anys que va agrair en nom del grup haver pogut viure aquesta oportunitat. Ho va fer dirigint-se a totes les persones que van fer possible la “inoblidable estada” que els va permetre conèixer, entre altres, espais emblemàtics de Catalunya com l’Abadia de Montserrat, Port Aventura, la Sagrada Família o el Museu del Barça.
“Només tinc bons records d’aquest viatge”, va dir el jove, que durant la seva al·locució es va adreçar a la monja Lucía Caram, que no va poder estar present físicament en l’acte, per dir-li: “Espera’ns de nou ben aviat. No oblidarem tot el que has fet per nosaltres“.
Per la seva banda, Cristina Cabañas va ressaltar el “gran honor” que va suposar per a la Fundació Climent Guitart poder acollir els participants de ‘250 somriures per Ucraïna’. També va agrair a la religiosa dominica la confiança en el seu grup per dur a terme la iniciativa, i als nens ucraïnesos i als seus acompanyants per “la lliçó de vida” que els van donar al llarg de les vacances.
Miquel Noguer va referir-se a Catalunya com una “terra d’acollida” i va manifestar l’esperança que “el malson que viu Ucraïna s’esvaeixi aviat”: “Us desitgem que no perdeu el somriure, i perquè això sigui així, cal que hi hagi pau al vostre país i a tot el món”, va dir el president de la Diputació de Girona adreçant-se als menors.
Entre els acompanyants dels nens hi havia el coronel Valerii Khimich, director del Liceu Militar, que en la seva intervenció va destacar el fet que els menors haguessin pogut “oblidar-se durant uns dies de les alertes antiaèries” i “veure que la pau existeix en altres llocs”. “D’aquí a poc, gràcies a la vostra ajuda, en el nostre país hi haurà pau, i aquests nens seran els qui reconstruiran el país”, va dir el militar.
Després dels parlaments, es va projectar un vídeo que recollia alguns moments viscuts durant les vacances, en el qual es va poder comprovar la passió dels menors pel Barça i la seva complicitat amb Lucía Caram. La religiosa i artífex principal de la iniciativa es va fer present a la cerimònia a través d’un vídeo en què va agrair la feina de tot el personal implicat en el projecte.
Cap al final de la festa, Pilarín Bayés va pujar a l’escenari per fer un dibuix en directe. Mentre ho feia, va confessar que s’havia emocionat mentre sonava l’himne d’Ucraïna i que s’havia sentit “com l’àvia de tots aquests nois”. “Tinc el convenciment que aquests dies feliços serviran perquè un dia vosaltres mateixos sigueu els artífexs d’un país meravellós i en pau”, va assegurar.
L’actuació de Lau Gibert, exconcursant de la primera edició d’Eufòria, va posar punt i final a aquesta primera experiència que espera tenir continuïtat. La causa continua oberta i l’organització continua recollint donatius a través del Bizum 05122 i del número de compte ES43 2100 3093 0722 0031 6970.