“Quan anem a visitar un malalt hem d’expressar compromís, donar-li a entendre que és una persona important per a nosaltres i que la volem ajudar de tot cor”. Aquest va ser un dels consells que va donar el passat dijous 25 de gener Mn. Sebastià Aupí, delegat de Pastoral de la Salut del bisbat de Girona, en el marc d’una conferència al Centre Catòlic de Blanes sobre com acompanyar en processos de malaltia.
Aupí, que és també Cap de servei de suport emocional i psicològic a l’Hospital Josep Trueta de Girona i membre del comitè d’ètica del mateix hospital, va assenyalar que tothom caurà o veurà caure en la malaltia algun ésser estimat en un moment o altre de la vida. “Ensopegar amb la malaltia és també afrontar la por de la dependència, que en molts casos significa caure en l’oblit”, va advertir.
En aquest sentit, el prevere va destacar la importància de la proximitat dels acompanyants per evitar que la persona se senti sola i pugui, per tant, no sentir por a la “desconnexió total” del seu entorn. “Qui més qui menys, ha pogut sentir alguna vegada que una persona coneguda ha estat ingressada en una residència. Després, passats els anys, algú li ha dit que aquesta persona ha mort i llavors la reacció és: ‘Ah, però era viu?'”, va relatar Aupí, també membre de la Comissió d’Humanització de l’Hospital Santa Caterina de Girona.
“Sempre ens podem aturar uns minuts”
Un altre aspecte cabdal quan s’acompanya en processos de malaltia, segons Aupí, és la sinceritat. “Ens hem de fer mereixedors de la confiança de les persones“, va explicar. Una sinceritat que era un tret característic de Jesús en el seu apropament a les persones. “En els miracles de Jesús, descobrim la humanitat —va explicar el sacerdot—. I això, en un temps com l’actual en què tots anem atabalats, ens recorda que sempre ens podem aturar uns minuts per atendre aquell qui necessita la nostra ajuda”.
Aupí també va recordar que la seva tasca com a capellà hospitalari implica portar esperança, acompanyar i aguantar els cops en situacions que poden arribar a ser molt complexes. També va destacar que es tracta d’una feina que porta a terme en estreta col·laboració amb la resta de persones implicades en el dia a dia de l’hospital, des dels equips sanitaris fins als voluntaris d’altres confessions religioses que també ofereixen serveis d’acompanyament al mateix espai. “Hi ha dies en què ploro jo més que els mateixos pacients i familiars”, va confessar.
L’acte, presentat per Mn. Josep Perich Serra, capellà diocesà del Pradó i responsable de la parròquia de la Sagrada Família de Blanes, va ser organitzat pel grup ‘Pensament i acció’ amb el suport de la parròquia Santa Maria de Blanes, el Centre Cristià Evangèlic, el Centre Catòlic, l’Ajuntament de Blanes i la revista Foc Nou. La pròxima conferència serà impartida pel compositor Mario Ros i tindrà per títol “La música sacra en el Barroc”. Serà el 22 de febrer a les 19:30 hores.