“Els cristians de Gaza són els primers a unir-se a la Jornada de dejuni i pregària convocada pel Papa”

cropped-fav.png
Pregària a la parròquia de la Sagrada Família de Gaza. | Foto: Parròquia

“Cada dia la situació es fa més dura i crítica. Els bombardejos no s’aturen. Ahir, els atacs d’Israel van afectar la nostra zona, aquí prop de la parròquia. Estem cansats i afligits, els nens no dormen, les famílies cada vegada tenen més dificultats per tirar endavant sota les bombes”. 

Així viuen sota el setge de l’exèrcit israelià a Gaza les gairebé 700 persones refugiades a la parròquia llatina de la Sagrada Família, segons explica la monja Nabila Saleh, religiosa de les Germanes del Rosari. En declaracions al portal SIR, Saleh assegura que el nombre de persones que hi ha a la parròquia ha crescut des del bombardeig del passat dijous 19 d’octubre sobre la veïna parròquia ortodoxa de Sant Porfiri, que va provocar la mort de 18 persones i desenes de ferits.  

“Demanem que s’aturin les bombes i els coets, la població està esgotada –implora la religiosa–. Entre els nostres fidels hi ha també ancians, discapacitats greus, nens. Plora el cor a veure’ls en aquesta situació. Em demano quin mal han fet mai per merèixer aquest destí”.

Amb una Gaza absolutament destruïda després de vint dies d’intensos bombardejos que, segons les autoritats palestines, han provocat ja més de 7.000 morts, en aquesta parròquia on sobreviuen els darrers cristians de Gaza manca menjar, aigua i electricitat. “Ara l’únic que importa és mantenir-se viu. La nit anterior l’hem passada dins de l’església perquè els coets i les bombes van explotar aquí a prop”, explica una altra religiosa, la germana del Pilar, missionera de l’Institut del Verb Encarnat a Gaza.

La monja sosté que cap de les persones refugiades al temple ha patit ferides, però adverteix que hi ha molta por, especialment entre els nens. “Després de gairebé tres setmanes de guerra —diu—, tots estem bastant bé, i això ho considero un miracle. Aquí tenim al voltant de 132 famílies, cadascuna d’elles amb els seus problemes, pensaments, pors i educació. Malgrat això, la convivència manté i se’ns ajuda els uns als altres, sense estalvi”.

El consol del Papa i del patriarcat llatí

L’únic consol que reben en aquests moments els membres d’aquesta comunitat, són les paraules que els arriben del papa Francesc, que truca cada dia per interessar-se per la situació a la parròquia. “El Sant Pare ens manifesta la seva pregària, la seva proximitat i la seva preocupació. Repeteix sempre que intentem protegim els nens i que preguem molt. Cada dia, al final de la trucada telefònica, ens beneeix a tots”, explica, també a SIR, el pare Gabriel Romanelli, rector de la parròquia, que des que va esclatar el conflicte es troba bloquejat a Betlem. 

La comunitat també rep el suport material i espiritual del atriarcat llatí de Jerusalem. En aquest sentit, el passat dijous, el patriarca Pierbattista Pizzaballa els va enviar un missatge en vídeo en què, segons Romanelli, va expressar paraules “d’afecte i proximitat amb tots els fidels”. “Les seves són paraules que surten del cor profund i que confirmen també el compromís del Patriarcat Llatí per la pau a tota la Franja de Gaza”, sosté el capellà. 

Aquest és el context en què aquest divendres 27 d’octubre, els cristians de Gaza,  s’adhereixen a la Jornada de pregària, dejuni i abstinència convocada pel papa Francesc. “Els primers a unir-nos a aquesta convocatòria del Papa són i els cristians de Gaza. “Des de les primeres hores del matí es preparen a la missa, n’hi ha dues al dia, a la recitació del Rosari, a l’Adoració continua”, assegura Romanelli. “Tots, nens, joves, ancians, famílies passen el temps pregant, una oració incessant que s’aixeca de cada racó de l’estructura parroquial, gairebé responent al soroll de les bombes i dels coets”.

El capellà d’origen argentí fa una crida per convidar “tots els cristians i homes de bona voluntat escampats pel món” a unir-se a la pregària per la pau. “I sobretot a unir-se a la pregària amb sacrificis: qui està malalt pot tenir la força d’oferir el seu sofriment, qui pot oferir dejuni i renúncia, que ho faci perquè Déu en la seva misericòrdia aculli aquesta pregària i doni la pau a Israel, a Palestina, i que cessin els bombardejos a la Franja de Gaza”, conclou.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia