Els tres bisbes de les Illes Canàries José Mazuelos, Bernardo Álvarez i Cristóbal Déniz, han pogut compartir amb el papa Francesc la seva preocupació per la greu situació migratòria a l’arxipèlag. Ho han fet aquest dilluns 15 de gener al matí, en una audiència que ha tingut lloc a la Biblioteca del Palau Apostòlic del Vaticà i en la qual, a més dels prelats, també ha participat una delegació del Govern de Canàries, encapçalada pel seu president, Fernando Clavijo.
Clavijo ha sigut el primer a reunir-se tot sol amb el Papa. Durant aquesta primera trobada, que ha durat uns deu minuts, el també secretari general de Coalición Canaria ha lliurat al pontífex un informe sobre la crisi migratòria a les illes, on s’ha tancat l’any 2023 amb l’arribada en pasteres de 40.027 immigrants, una xifra que és la més elevada des de 2006 i que no inclou les persones que van morir mentre intentaven arribar a les costes canàries.
Posteriorment, s’han unit a la conversa la resta de membres de la delegació, on es trobaven els bisbes. Tots ells han pogut comentar amb el Papa la seva inquietud per l’alarmant increment de la crisi migratòria a les costes canàries, per les conseqüències que aquesta situació suposa per als qui arriben i per la falta de recursos per a donar una resposta eficient d’acollida i integració.
En aquest sentit, els prelats han lliurat a Francesc un informe que recull de forma detallada les tres grans problemàtiques que implica la crisi migratòria: “La mort de milers de persones en la ruta atlàntica; l’estada prolongada dels menors en els centres d’atenció per a migrants, en els quals no reben el procés adequat d’integració social per a aconseguir una vida digna; i el futur incert que se’ls presenta a aquestes persones quan són traslladades a la península, una qüestió que l’Església intenta pal·liar promovent ‘corredors d’hospitalitat’”.
La ruta més mortífera
La ruta canària ha esdevingut durant els darrers mesos en la més perillosa per a les embarcacions que intenten arribar a Europa des del continent africà. Segons va denunciar el passat 9 de gener l’ONG Caminando Fronteras durant la presentació de l’informe ‘Monitoreo del derecho a la vida 2023’, un total de 6.618 persones van morir l’any passat intentant arribar a les costes espanyoles, la majoria d’elles, 6.007, en la ruta canària.
La xifra equival a 18 morts diàries i suposa un increment del 177% en relació amb l’any 2022, en què es van produir 2.390 morts. Així, el 2023 ha sigut l’any més mortífer des que es tenen registres, segons denuncia Caminando Fronteras, que analitza les diferents rutes migratòries de la Frontera Occidental nord-africana, frontera marítima i terrestre situada entre Espanya i la franja costanera del sud del Senegal fins a Algèria.
“Paraules d’alè al poble africà”
Al final de l’audiència, la delegació també ha entregat al papa dues cartes d’algunes de les milers de persones que han experimentat en la seva pròpia pell els perills de la ruta canària. Una d’elles ha sigut Mamadou Malal Diallo, un guineà que va desembarcar a les illes l’any 2008 i que ara és mediador cultural.
“No soc ningú per a demanar-li res a la seva Santedat, però si vostè ho veu oportú i convenient, podria dedicar unes paraules d’alè al poble africà, ja que donada la seva postura privilegiada, seria escoltat a tot el món, un gran altaveu per a acostar postures entre Àfrica i Europa culturalment parlant, fomentar l’empatia i divulgar-la”, resa la carta de Mamadou, el contingut de la qual ha sigut revelat més tard pels mitjans vaticans.
“La importància d’invertir a l’Àfrica”
La pressió migratòria és una realitat de la qual és conscient el papa Francesc, segons ha assegurat després de la trobada Fernando Clavijo. En declaracions a Europa Press, el president del govern canari s’ha mostrat sorprès pel coneixement del Papa de la situació que es viu a les illes. “El Papa ha accentuat la importància d’invertir a l’Àfrica per evitar aquesta fugida massiva de la població cap al continent europeu”, ha comentat Clavijo.
El president ha remarcat la importància d’aquesta trobada amb Bergoglio, que contribueix a donar visibilitat a una situació davant la qual l’executiu canari no podrà continuar afrontant sense ajuda una situació com la que està vivint. Així i tot, Clavijo ha subratllat la “predisposició solidària” tant del govern com de la societat canària per poder atendre les persones que arriben a les costes canàries.
Clavijo ha aprofitat per transmetre al papa Francesc “el desig i l’anhel” que pugui fer escala a Canàries quan viatgi a l’Argentina, tal com té previst de fer el pontífex, que va rebre fa uns dies la invitació formal del president Javier Milei. De moment, però, Clavijo ha revelat que no han entrat en més detalls sobre aquesta eventual visita, que encara no està confirmada.