Acompanyar, servir i transformar la societat a través de l’acció pastoral, educativa i caritativa. Aquests van ser els principals objectius de les deu diòcesis amb seu a Catalunya al llarg de l’any 2023 segons es reflecteix en les dades i testimonis personals recollits en la Memòria Anual de la Conferència Episcopal Tarraconense (CET), presentada aquest dijous 7 de novembre a Barcelona.
El cardenal arquebisbe de Barcelona i vicepresident de la CET, Joan Josep Omella, i el bisbe de Lleida i delegat del Secretariat Interdiocesà de Mitjans de Comunicació Social, Salvador Giménez, han sigut els encarregats d’exposar en una trobada amb els mitjans els eixos d’aquest document que recull les xifres de l’activitat desplegada en els diferents territoris diocesans.
Del moviment econòmic dels deu bisbats, la CET destaca els 26,8 milions d’euros dedicats a l’atenció a les persones a través dels serveis pastorals i assistencials de les esglésies de les diòcesis. La xifra representa el 19% de la depesa anual dels bisbats. En el balanç s’hi ha de sumar la despesa anual d’entitats socials dels bisbats com Càritas i Mans Unides, a les quals es van destinar 40,4 milions i 3 milions respectivament.
En total, l’Església diocesana amb seu a Catalunya destina 65 milions d’euros anuals per atendre les necessitats assistencials i pastorals, una xifra a la qual cal afegir l’activitat desplegada per les congregacions religioses presents en el territori. Aquests recursos s’han dedicat a projectes com menjadors socials, cases d’acollida, residències de persones grans, centres per a víctimes de violència, entre d’altres.
Una altra dada rellevant que han destacat els bisbes és que al llarg del 2023 més de 877.000 persones van rebre ajuda en els diferents centres assistencials gestionats per l’Església diocesana. Aquests centres inclouen tant atenció sòciosanitària, com programes d’acollida i acompanyament a persones vulnerables. “L’acció caritativa i social de l’Església ha comptat amb el treball desinteressat de milers de voluntaris i agents pastorals, fonamentals per dur a terme aquesta missió”, destaca el text.
L’aportació econòmica dels fidels
Segons l’informe, tota aquesta tasca es va poder dur a terme en bona part gràcies als fidels, que van aportar “volgudament” la meitat dels recursos econòmics emprats per l’Església en aquest terreny. L’aportació va consistir en 39,1 milions d’euros recollits directament als bisbats i 30,8 milions més a través de l’Assignació Tributària.
La Memòria també destaca que el patrimoni de l’Església genera 19,9 milions d’euros d’ingressos anuals als bisbats, un 14%el total. Però la despesa per la conservació i manteniment d’aquests edificis, és a dir, mantenir obertes les parròquies i els serveis diocesans, és més del doble, 48 milions anuals.
La retribució del clergat i dels laics que duen a terme la missió pastoral i assistencial de l’Església suposa per als bisbats el 30%e les despeses. Juntament amb els voluntaris, s’estimen en 3.591.069 el total d’hores que dediquen sacerdots, voluntaris i seglars a l’activitat pastoral.
“És sorprenent la munió de laics i laiques, consagrats i consagrades, seminaristes, diaques, preveres, que irradien l’alegria de l’evevangeli”, escriu en la Memòria Sergi Gordo, bisbe de Tortosa i secretari de la Conferència Episcopal Tarraconense, que destaca la “discreció i humilitat” amb què tantes persones ofereixen “generosament el seu temps i fins i tot part dels seus recursos econòmics per a aquesta missió”.
La memòria anual mostra també com l’any 2023 hi havia a Catalunya 1.313 preveres, 159 diaques permanents, 60 seminaristes, 498 monjos i monges de clausura, 3.773 religiosos i religioses i 26 missioners. També hi ha 4.097 catequistes, 6.052 professors de religió, 2.524 voluntaris i agents de pastoral de la salut, i 11.123 voluntaris de Càritas i 439 de Mans Unides.
I pel que fa als sagraments, en un any a les diòcesis amb seu a Catalunya es van celebrar 12.835 baptismes, 9.651 primeres comunions, 4.981 confirmacions, 2.798 matrimonis, 4.242 uncions dels malalts i es van administrar 20.886 comunions als hospitals.
La Memòria s’ha presentat coincidint amb la celebració, el pròxim diumenge, de la Jornada de Germanor 2024, en la qual l’Església catòlica fa una crida a tots els fidels a continuar prenent consciència de la necessitat de contribuir econòmicament al sosteniment de l’activitat de les diòcesis.