És un deure imprescindible anar a trobar i ajudar tota persona que pateix. Tot el que va en contra d’aquest principi no és conforme al que considerem ser humà i encara menys conforme amb l’Evangeli. Així de clar és el missatge que han enviat a Europa els bisbes dels països de la conca mediterrània aplegats a Marsella amb motiu de la tercera edició de les Trobades del Mediterrani, que se celebra entre els dies 17 i 24 de serembre i enguany posa una “atenció especial” al fenomen migratori.
El cardenal i arquebisbe de Rabat (Marroc), Cristóbal López Romero, ha estat un dels compareixents en la conferència de premsa celebrada al Palais du Pharo de Marsella, on ha advertit que per afrontar el tema migratori “no es pot pensar en polítiques purament policials o simplement repressives”. També ha reivindicat la necessitat d’una “política positiva cap a la migració” i ha denunciat la política d’externalització de fronteres que aplica la Unió Europea assegurant que “no es pot pagar altres països perquè facin el treball d’aturar els migrants”.
“El Papa repetirà també aquí a Marsella el que ja ha dit diverses vegades: que la vida és sagrada i que hem de fer tot el possible per salvar vides humanes, reiterant que la persona té dret a migrar”, ha dit el purpurat salesià en referència al papa Francesc, que té previst arribar a la trobada el pròxim divendres.
En una trobada marcada per la crisi migratòria que viu l’illa italiana de Lampedusa, on durant els darrers dies s’ha intensificat l’arribada d’embarcacions carregades de persones migrants, López ha subratllat que Europa ha de facilitar vies d’accés al Vell Continent. En aquest sentit, s’ha referit als joves marroquins, els quals, segons ha dit, “són presoners al seu país”. “No poden sortir, no poden anar a Algèria perquè la frontera està tancada, no poden anar al sud perquè hi ha el desert, no poden anar a l’esquerra perquè hi ha el mar. No poden anar a Europa perquè és impossible que obtinguin visats. Cal pensar almenys en algunes portes d’entrada, en cas contrari es genera una situació encara pitjor”, ha advertit.
Malgrat que aquesta nova edició de les Trobades del Mediterrani també posa sobre la taula temes com l’economia, l’educació, el treball, la pau i l’ecologia, López ha subratllat que no es pot deixar de banda el tema de les migracions, que “no afecta només el Mediterrani sinó a tot el món”. En aquest sentit, el purpurat establert al Marroc ha remarcat que “el problema no són les migracions” sinó les causes per les quals tanta gent es veu obligada a sortir dels seus països. Entre aquests factors, ha citat les guerres, la desigualtat econòmica i les persecucions polítiques. “El fenomen migratori és sempre un intent de donar una solució als problemes irresolubles al país d’origen”, ha conclòs.