El papa Francesc, amb l'anterior cúpula de la CEE, en una imatge d'abril de 2022. | Vatican Media

Els bisbes de la CEE es reuniran amb el Papa per parlar dels resultats de la investigació sobre els seminaris espanyols

jordpacheco
Jordi Pacheco

L’episcopat espanyol al complet es reunirà amb el papa Francesc a Roma el pròxim 28 de novembre per tractar les conclusions de la investigació realitzada a inicis de 2023 per dos bisbes uruguaians al voltant dels 45 seminaris d’Espanya. Així ho va confirmar l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Mons. Joan Enric Vives, als membres de l’Assemblea Plenària el passat 30 d’octubre, als quals va posar en coneixement d’aquesta invitació cursada pel Dicasteri per al Clergat a petició del Papa.  

L’objectiu de les visites als seminaris portada a terme pels prelats sudamericans, Milton Luis Tróccoli i Arturo Eduardo Fajardo va ser, segons va explicar la CEE en el seu moment, posar en marxa el pla de formació als seminaris diocesans i impulsar la formació dels seminaristes d’acord amb les orientacions donades pel papa Francesc, que va advertir de la necessitat que hi hagi un mínim de 25 o 30 joves en cadascun d’aquests instituts eclesiàstics espanyols destinats a la formació de nous capellans. En aquest sentit, Catalunya va ser pionera en aquesta reforma ja l’any 1988 amb la creació del Seminari Major Interdiocesà, que acull seminaristes de diferents territoris diocesans catalans. 

Però més enllà de la situació dels seminaris, la qüestió adquireix una particular rellevància tenint en compte que es tracta de la primera vegada que els prop de vuitanta bisbes espanyols es reuniran amb el pontífex en una trobada d’aquestes característiques. De fet, la reunió prevista pel 28 de novembre transcendeix les tradicionals visites ad limina, que són les tradicionals trobades que se celebren cada cinc o sis anys entre el pontífex i els bisbes de tot el món. En aquest sentit, cal subratllar que l’anterior vegada que l’episcopat de la CEE es va reunir amb el Papa en una ad limina va ser el gener de 2022, quan els prelats van passar pel Vaticà dividits en quatre grups al llarg de tot el mes. 

La gestió dels abusos

Tenint en compte el context actual que viu l’episcopat espanyol, és previsible que, més enllà dels seminaris, hi hagi altres temes sobre la taula en la pròxima reunió entre els bisbes i el Papa. El més roent, la gestió dels abusos a menors en el si de l’Església, qüestió que en durant els darrers dies va tornar a ser objecte d’una gran atenció mediàtica després de la publicació de l’Informe del Defensor del Poble, Àngel Gabilondo. L’estudi, que té 779 pàgines i és fruit de més d’un any i mig d’investigacions, inclou, entre altres recomanacions, crear un fons estatal compensatori i organitzar un acte públic de reconeixement. A més, conclou que un 0,6% de les persones que van participar en una enquesta annexa, va patir abusos per part d’un abusos per part d’un capellà o religiós. 

“Aquesta dada és incontestable”, defensava Ángel Gabilondo aquest mateix divendres en una entrevista a El País. El Defensor del Poble va destacar també que els la investigació sobre els abusos és un assumpte de gran importància i d’extensió. “No és un problema minoritari com en un principi volia assenyalar [l’Església]. Encara que no soc gaire partidari de fer extrapolacions”, va remarcar.

Preguntat per la reacció dels bisbes a l’informe, Gabilondo va dir que la Conferència Episcopal és molt plural. “Tinc constància que a alguns bisbes els sembla molt bé l’informe i estan disposats a abordar, amb totes les conseqüències, tot el que s’hi diu”. No obstant això, Gabilondo també intueix un certa “resistència” per part d’alguns prelats. “La major inquietud que mostren és per l’abast que se li dona numèricament, però són molt conscients que ja és ineludible afrontar la situació. S’han produït massa moviments en la pròpia societat i també en el si de l’Església, que va començar molt reticent i que ara ha comprès que inexorablement haurà de col·laborar”, va apuntar el Defensor del Poble.

L’informe Gabilondo, que els bisbes van valorar públicament en una roda de premsa celebrada el passat 31 d’octubre, no és l’única investigació sobre abusos que afronten els bisbes, ja que estan a l’espera de rebre el resultat de l’auditoria independent encarregada per la mateixa CEE al despatx Cremades&Calvo Sotelo. Després de mesos de retard, el despatx d’advocats va demanar una ampliació dels terminis fins a finals d’any. Els bisbes estudiaran la qüestió en una nova assemblea plenària que tindrà lloc del 20 al 24 de novembre, uns dies abans de la seva trobada amb el Papa a Roma. 

Escriu el teu comentari

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

El més llegit d'aquesta setmana