Els bisbes espanyols presentaran “en les pròximes setmanes” el seu pla de reparació per a les víctimes d’abusos a menors a l’Església espanyola, tal com va anunciar aquest divendres el vicepresident de la CEE, després d’una trobada, de 40 minuts de durada, que va servir per a rebre a la nova cúpula episcopal. Al costat de José Cobo, també va estar Javier Argüello, i el secretari general: César García Magán. Un pla que, va afegir Argüello, “esperem que estigui funcionant aquest estiu”.
En una breu trobada amb els mitjans en la plaça de Sant Pere, Argüello i Cobo van abordar aquesta i altres qüestions. “El Papa ha preguntat expressament” pel pla de l’Església espanyola per a reparar a les víctimes de la pederàstia eclesial, va confirmar Cobo, qui va advocar per “prendre consciència del problema”.
“Estem ultimant el pla de reparació i esperem aprovar-lo i presentar-lo, en les pròximes setmanes”, va afegir Argüello, qui va voler convidar “a la societat espanyola i als responsables polítics al fet que puguin abordar aquesta situació en els diversos ambients on també es produeixen” aquests abusos.
“Quan tinguem aprovat aquest pla de reparació, en la pròxima reunió de la CEE -prevista per a l’1, 2 de juliol- la farem arribar a la Santa Seu”. En aquest punt, el president de la CEE va defensar el “gir” donat per l’Església des de l’any 2019, on va assumir que “volem acollir a cada víctima, a cada situació, ja sigui d’ara, ja sigui de casos de fa decennis, abordar la situació, i si és necessari oferir una reparació, abordar-la també”.
“Volem reconèixer que moltes vegades les víctimes triguen temps a expressar el seu dolor i animem a qui ens estigui escoltant en aquest moment a acudir als serveis d’acolliment que tenim en cadascuna de les diòcesis espanyoles i en centenars de congregacions religioses”, va clamar Argüello, qui va confiar que aquest pla de reparació “pot estar en funcionament aquest estiu”.
Sobre les indemnitzacions, el president de la CEE va apuntar que “les fixen els tribunals”, i va voler distingir entre les indemnitzacions econòmiques i reparacions, encara que va abundar que es tracta d'”una reparació integral”.
Al marge d’aquest tema, Argüello va afirmar que havia estat una trobada “plena d’afecte i d’interès per a un Papa que coneix molt bé la situació de l’Església espanyola“, i Cobo va assenyalar que, “de nou”, se l’ha convidat oficialment a Canàries.
Els bisbes van portar al Papa l’última memòria de la CEE, “i al fil de la memòria hem pogut comentar algunes de les dades de l’Església a Espanya i el desafiament que tenim d’anunci de l’Evangeli, de transmissió de la fe, de la proposta de la vida com a vocació”.
Així, Francesc “ens ha insistit en la importància de promoure la vida com a vocació. Ha parlat de la importància de la vocació al matrimoni, de la vocació laical, i, per descomptat, de la vocació al ministeri ordenat”.
“El Papa ens ha animat molt a viure en comunió, a continuar amb el treball ja iniciat per la mateixa Conferència Episcopal i per cadascuna de les províncies eclesiàstiques de reorganització dels seminaris a Espanya“, va dir Argüello. També va apuntar que, al setembre, Bergoglio publicarà una exhortació apostòlica sobre el cor de Jesús.
“El Papa és molt afable, l’hem trobat bé i situat en la realitat”, va prosseguir Cobo, qui va abundar en el problema vocacional “i d’estructura, de com anem assumint la reforma dels seminaris” i de com “l’Església té un paper fonamental de trobada i de diàleg”.
Finalment, sobre el cisma de les clarisses de Belorado, Argüello va confessar que “aquest assumpte no ha sortit en la conversa amb el Papa”, encara que va mostrar el seu total suport a l’arquebisbe de Burgos com a comissari pontifícia, lamentant la presa de postura de les clarisses en portar “l’assumpte a les autoritats judicials civils”, alguna cosa que Iceta “va intentar evitar”. “Ara mateix —va culminar Argüello— no hi ha un altre remei que abordar aquesta situació ja des del punt de vista d’una legislació civil”.
Article de Jesús Bastante publicat en col·laboració amb ‘Religión Digital‘