Després de l’elecció de Donald Trump com a president dels Estats Units, el Vaticà estaria disposat a buscar vies de comunicació amb l’administració del mandatari republicà per afavorir “una entesa mútua en qüestions tant locals i quotidianes com internacionals”. Així ho ha assegurat, en declaracions a diverses agències italianes, el jesuïta i conseller del Papa, Antonio Spadaro, convençut que aquesta eventual relació bilateral és necessària “per construir ponts i enderrocar murs“, un aspecte convertit en un valor essencial per al Vaticà en la seva diplomàcia global.
Spadaro també ha subratllat que el Vaticà vol contribuir en la creació d’una “millor societat americana” responent al crit d’ajuda de moltes persones que no se senten reconegudes ni protegides. A més, en l’àmbit internacional, l’eclesiàstic ha destacat que la col·laboració amb els Estats Units és fonamental per evitar que els conflictes existents, “des d’Ucraïna fins a Palestina”, acabin empitjorant. “La Santa Seu reconeix el paper crucial dels Estats Units en la cerca de solucions”, ha dit Spadaro, que ha remarcat la importància d’un lideratge que vagi més enllà de les diferències polítiques.
Un dels punts clau del missatge de Spadaro és la distinció entre política i religió, un aspecte en el qual el Vaticà mostra prudència i neutralitat. “La Santa Seu mai ha dividit el món en bons i dolents, tancant les portes als uns i obrint-les als altres per construir aliances polítiques”, ha assenyalat. Aquesta postura, segons Spadaro, permet que la diplomàcia vaticana mantingui un “compàs de valors constant”, sense alineaments amb cap partit, per evitar una fusió inapropiada entre religió i política.
Amb tot, Spadaro no ha deixat d’apuntar que, en ocasions anteriors, Trump ha combinat religió i política, un fenomen que considera “problemàtic”, però que també posa en relleu la necessitat del seu diàleg amb el Vaticà. En referència a l’eslògan fet servir pel partit de Donald Trump amb l’objectiu d’arribar a la Casa Blanca, “Make America Great Again”, Spadaro ha indicat que la “veritable grandesa d’Amèrica es demostrarà en la seva capacitat d’atendre els pobres, els marginats i els necessitats, així com els migrants que constitueixen el teixit de la societat nord-americana”.
Els bisbes dels Estats Units, disposats a “col·laborar per promoure el bé comú”
D’altra banda, als Estats Units, el president de la Conferència Episcopal, l’arquebisbe Timothy Broglio, ha enviat un missatge de felicitació al president electe. En nom dels bisbes americans, Broglio ha recordat a Trump la seva responsabilitat de “defensar el bé comú de tots” i ha subratllat la sort de viure en una democràcia en què els ciutadans poden triar lliurement els seus líders. A més, ha expressat el seu agraïment per la transició pacífica que s’hi està començant a veure entre demòcrates i republicans. “Es considera un valor fonamental per a la nació”, ha manifestat l’arquebisbe.
Broglio també ha volgut recordar que “l’Església catòlica no està alineada amb cap partit polític, ni tampoc ho està la Conferència Episcopal”. Segons que ha expressat, independentment de qui ocupi la Casa Blanca o tingui la majoria al Capitoli, les ensenyances de l’Església romanen inalterades, i els bisbes esperen col·laborar amb els representants electes “per promoure el bé comú de tots”.
A més, l’arquebisbe s’ha referit a la seva preocupació per la situació dels migrants i dels més vulnerables, reiterant el compromís de l’Església de protegir aquells que estan en situació de necessitat. D’aquesta manera, ha fet una crida als cristians i a tots els ciutadans perquè es tractin amb “caritat, respecte i civisme”, malgrat les diferències sobre les polítiques públiques.
Finalment, Broglio ha demanat als fidels que preguin per Trump i pels nous líders públics, demanant la intercessió de la Mare de Déu perquè guiï el president electe en la defensa del bé comú i en la promoció de la dignitat humana, especialment per als més vulnerables de la societat.