Amb una delegació que, de moment, encapçalarà el secretari d’Estat Pietro Parolin, el Vaticà defensarà al setembre a l’ONU la denominada Agenda 2030, el vademècum del desenvolupament sostenible i integral que es veu seriosament amenaçat per la possible victòria de Donald Trump als Estats Units i al qual ja alguns països han mostrat el seu rebuig absolut, com l’Argentina de Javier Milei.
“De base, hi anirà Parolin”, va plantejar un important coneixedor de l’agenda vaticana quan se li va preguntar sobre la importància que la Santa Seu assigna a la denominada “Cimera del futur”, que en la tercera setmana de setembre reunirà a Nova York personalitats de tot el món en defensa de l’adopció de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible.
El 2015, en visitar l’ONU, el mateix papa Francesc va definir que l’adopció de les metes de desenvolupament sostenible que busquen una lluita integral contra la pobresa, el canvi climàtic i la desigualtat en general és “un important signe d’esperança”.
Objectius de Desenvolupament Sostenible
En les últimes hores, ha estat l’Observador Permanent de la Santa Seu davant l’ONU, Gabriele Caccia, qui ha destacat que la trobada de setembre “ofereix l’oportunitat de reflexionar sobre els progressos fets en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i de recalibrar els esforços a la llum dels nous desafiaments“. Així, segons el prelat, és “imperatiu intensificar els esforços i centrar-se en com aconseguir un desenvolupament humà integral per a tothom”.
La reclamació vaticana no apareix com a casual en moments en què una possible victòria de Trump amenaçaria greument que els Estats Units (un actor crucial, igual que la Xina) adoptin de forma plena els objectius i línies sobre els quals ja hi ha acord en bona part de la comunitat internacional. D’altra banda, envalentits pel possible retorn del republicà a la Casa Blanca, alguns països com l’Argentina han anat reforçant les seves crítiques fins arribar a un gairebé rebuig absolut al que consideren imposicions del progressisme a les seves polítiques nacionals.
Promoció de la dignitat humana
“La cimera del futur ha de servir com a moment crucial per reafirmar els principis fonamentals que sostenen els esforços col·lectius de la comunitat internacional: la promoció de la dignitat humana, la recerca del bé comú i la custòdia del nostre planeta. Aquests han de guiar les nostres accions i polítiques amb vista a aconseguir una societat més sostenible, justa i pacífica”, va emfatitzar Acacia.
El 2015, tots els estats membres de les Nacions Unides van aprovar 17 objectius com a part de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, en la qual s’estableix un pla per assolir els objectius en 15 anys. Actualment, s’està progressant en molts llocs, però, en general, les mesures encaminades a assolir els objectius encara no avancen a la velocitat ni en l’escala necessàries.
Els Objectius de Desenvolupament Sostenible es relacionen entre ells i incorporen els desafiaments globals als quals s’enfronta la humanitat dia a dia, com la pobresa, la desigualtat, el clima, la degradació ambiental, la prosperitat, la pau i la justícia.
Article de Hernán Reyes Alcaide publicat en col·laboració amb Religión Digital