La basílica de Sant Pere tanca les portes després d’una multitudinària capella ardent de 72 hores

xpv
La plaça de Sant Pere, poc després del tancament definitiu de la capella ardent del Papa. | Foto: Flama

Entre llàgrimes, la Ciutat Eterna tanca els ulls aquesta nit abans d’acomiadar el papa Francesc, un cop clausurada una multitudinària capella ardent per la qual han desfilat més de 250.000 persones, a més dels moltes que s’han quedat fora quan, a partir de les sis de la tarda, s’han tancat les cues d’entrada a la basílica de Sant Pere. Amb el ritu del tancament del fèretre, en privat, conclou la vigília del multitudinari funeral que convertirà Roma, un cop més, en capital del món.

Una de les imatges més representatives en les hores prèvies al funeral del papa Francesc, convertit en l’epicentre del món aquest cap de setmana, és la combinació pels carrers del Vaticà d’hàbits religiosos amb uniformes de desenes de nois i noies que s’hi congreguen per viure un Jubileu dels Adolescents mantingut en el calendari tot i respirar a mig gas. Amb els bitllets comprats fa setmanes per presenciar, per exemple, l’esperada canonització del jove Carlo Acutis, ajornada fins a la successió papal, ells i elles també s’han sumat als més de 150.000 comiats rebuts per les restes del Papa a la basílica de Sant Pere.

“Potser serà millor que Acutis sigui elevat als altars al juliol, durant el Jubileu dels Joves”, diu, sobre un dels actes que el Papa esperava viure amb més emoció aquest Any Sant, el bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull. Com altres representants diocesans procedents d’arreu del món, el de Ciutadella de Menorca tenia aquest passat dijous a la tarda via lliure per veure el cos de Francesc sense haver de fer cua. “Mostrava la cara de bondat amb què va felicitar la Pasqua a tots els catòlics, fa només cinc dies”, descriu.

Taltavull, uns dels bisbes desplaçats al Vaticà per acomiadar Francesc. | Foto: ‘Flama’

Francesc, qui “el 1983 va ser a Mallorca i sempre ho recordava quan en parlàvem”, afegeix el bisbe, havia preparat al mil·límetre un esdeveniment que durant aquest 2025 està portant milers de pelegrins a travessar la Porta Santa de Sant Pere; la mateixa que és travessada aquests dies per acomiadar-lo abans de reprendre, amb la imminent arribada d’un nou Papa, l’esperit jubilar que predomina cada 25 anys.

Alegria i tristesa

Un esperit que aquest divendres al vespre continuava tenint forma d’alegria i, alhora, de tristesa. “Roma és així”, constatava la Florència [qui rep aquest nom inventat per preservar la seva intimitat], una dona en situació de carrer, instal·lada a pocs metres de la columnata de Bernini des de fa un temps i que aquests dies mostra, amb orgull, el seu telèfon mòbil cada vegada que algú s’apropa a ella. En ell, la fotografia d’un dels dinars que cada mes de novembre el papa Francesc gaudia al costat dels més desvalguts mostra la cara de satisfacció que hi tenen tant ella com el bisbe de Roma, que hi seu al costat.

El Vaticà, preparat per viure un moment històric. | Foto: ‘Flama’

Mandataris a primera fila

Mentrestant, cues a la basílica, cues a la Sala Stampa per acreditar els periodistes que arriben, cues a les parades dels autocars que porten al Vaticà i cues per trepitjar una plaça de Sant Pere que aquest dissabte estarà fortament vigilada per garantir la seguretat de líders de les 130 delegacions presents en el funeral, que seran acomodades al sector situat a la dreta de l’altar, segons la Santa Seu

Avui s’ha sabut l’ordre amb què aquests mandataris s’asseuran a la cerimònia fúnebre d’aquest dissabte. A la primera fila, Javier Milei, com a president de la Nació Argentina, d’on era originari el Papa, acompanyarà els italians Sergio Mattarella i Giorgia Meloni, president i primera ministra d’Itàlia. A la segona, se situaran els sobirans catòlics regnants juntament amb el gran mestre de l’Orde de Malta. En aquest grup asseuran, entre d’altres, els reis d’Espanya, els prínceps Albert i Charlène de Mònaco i el copríncep d’Andorra i arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives. Seguidament, els sobirans regnants no catòlics, i finalment els caps d’Estat per ordre alfabètic.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia