Un mes després del tancament de Can Bofí Vell, l’únic alberg per a persones sense llar de Badalona, les entitats socials que formem part de la Taula Sense Llar reiteren la seva preocupació per la situació i s’ofereixen a treballar coordinadament amb l’Ajuntament per oferir “una alternativa que no s’allargui en el temps”.
En un comunicat emès aquest 29 de maig, la plataforma recorda la necessitat de “pensar en les persones que han quedat al carrer” amb el tancament de l’alberg així com en les que puguin necessitar eventualment en el futur un centre per a persones sense llar.
Convençudes que el cessament de l’activitat de Can Bofí Vell és “un pas enrere en l’acompanyament al sensellarisme”, les entitats denuncien la manca de recursos per acompanyar les persones sense llar.
En aquest sentit, subratllen que la Taula compta amb 294 places a habitatges i 27 places a un centre d’acollida, totes elles ocupades a la ciutat de Badalona. “Fins ara només hem pogut donar resposta a una de les persones que s’ha quedat al carrer després del tancament de Can Bofí Vell, que ha pogut entrar en un pis”, asseguren en el comunicat.
També adverteixen que amb el tancament de Can Bofí Vell es perden serveis per millorar la vida de les persones sense llar, a més de l’espai de pernoctació. “Ens preocupa la pèrdua del servei de l’alberg i també del menjador social que hi havia a Can Bofí Vell i creiem que cal establir alternatives”, afegeixen.
Segons la Taula, l’alberg acollia ‘l’operació hivern’ a Badalona, que empadronava i acollia persones sense llar en els mesos més freds. Així, el tancament implica que els usuaris de Can Bofí Vell perden també el seu padró, cosa que, segons remarca la Taula comporta “conseqüències administratives importants, com la impossibilitat de tramitació de permisos de treball o d’accés a centres sanitaris”.
Malgrat que la Taula Sense Llar i l’Ajuntament es varen reunir a l’abril i el consistori ha mantingut contactes amb algunes entitats, “no s’ha arribat a plantejar cap alternativa ni propostes concretes” que permetin treballar a curt termini.
A més, la Taula lamenta que des del consistori s’han desestimat algunes de les seves propostes, com per exemple “un pla de xoc respecte a l’alimentació d’aquestes persones que ja no poden cobrir les seves necessitats alimentàries a Can Bofí Vell”.
En aquest context, mantenen el seu compromís per col·laborar amb l’Ajuntament en la cerca de solucions i asseguren que plegades poden “sumar expertesa i construir un futur millor”. “Cal un treball conjunt i millorar la comunicació entre Ajuntament i entitats per fer front al sensellarisme”, insisteixen en un moment en què el nombre de persones dormint al carrer va en augment segons els darrers recomptes.
Les entitats sotasignades són Càritas Diocesana de Barcelona, Fundació Acollida i Esperança, Asaupam, Creu Roja Barcelonès Nord, Formació i Treball, Fundació Llegat Roca i Pi, Sant Joan de Déu Serveis Socials.