El suïcidi juvenil, tema de debat del darrer Fòrum Social organitzat per la Fundació Pere Tarrés

cropped-fav.png
El debat que es va generar en aquest fòrum va ser moderat per la professora Elena Requena. | FPT

Amb el títol d’El suïcidi juvenil, un repte col·lectiu. Què podem aportar des del Tercer Sector, la Fundació Pere Tarrés va celebrar el passat dimecres una nova edició (ja en van 85) del seu fòrum social, un espai de diàleg monogràfic que convoca anualment experts de múltiples àrees d’influència envers la temàtica tractada en cada ocasió. Enguany, l’eix vertebrador de les jornades, tal com indicava el nom de la trobada, va ser el suïcidi juvenil, considerat com la segona causa de mort entre els joves de 15 a 29 anys.

Així és com s’hi van donar cita especialistes en aquesta qüestió com ara Francisco Villar, doctor en Psicologia i especialista en conducta suïcida de menors; Joan Vegué, director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions de la Generalitat, i Glòria Iniesta, representant de Salut Mental de Catalunya i formadora de l’Associació per a la Prevenció del Suïcidi i l’Atenció al Supervivent. Tots ells van poder analitzar les diverses causes que poden portar avui dia qualsevol jove al suïcidi, “un camí que no hauria d’existir però existeix“, sentenciaven els organitzadors d’aquesta iniciativa.

Per al psicòleg Francisco Villar aquestes causes serien quatre: sentir un dolor profund, no tenir esperança per sortir-ne, no tenir por del suïcidi i veure’s com una càrrega dins l’entorn familiar proper. Aquest darrer punt assenyalat per Villar va servir per posar en relleu la necessitat dels adolescents i joves a sentir-se acompanyats i tenir un sentiment de pertinença, un objectiu que es pot assolir, per exemple, mitjançant activitats de lleure, fora del seu horari escolar, que promoguin una vinculació afectiva envers els nois i noies en entorns on es trobin “còmodes i tranquils”. En aquest sentit, els participants també van posar èmfasi en la relació abusiva que es manté, entre els joves de 15 a 19 anys, amb les xarxes socials.

Per la seva banda, Glòria Iniesta va recalcar que per cada persona que se suïcida n’hi ha 20 més que ho intenten i que “la conducta suïcida té un gran impacte en les famílies i les comunitats”. “És imprescindible acompanyar els supervivents del suïcidi”, ja que “la conducta suïcida i la mort per suïcidi és encara un gran tabú”. De fet, tal com assenyalava Joan Vegué, “entre el 2019 i el 2021 s’han triplicat les actuacions per risc de suïcidi als centres sanitaris i ha augmentat un 25% l’ús dels psicofàrmacs entre els més joves”.

El Fòrum Social Pere Tarrés acumula més de 15 anys, consolidant-se com un espai de reflexió i debat plural en temes d’acció social i reunint representants de l’àmbit social, polític, educatiu, acadèmic, institucional o econòmic.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia