El dia en què la Sala Stampa de la Santa Seu tornava a la seu habitual, després d’un llarg temps de reforma, va tenir lloc la primera roda de premsa de la Segona Sessió de l’Assemblea Sinodal del Sínode sobre la Sinodalitat, que té lloc a Roma del 2 al 27 d’octubre, i que compta amb 365 membres.
A més de Paolo Ruffini, prefecte del dicasteri per a la comunicació, i Cristiane Murray, subdirectora de la Sala Stampa, van participar Giacomo Costa, secretari especial de l’Assemblea Sinodal, Ricardo Battochio, president de l’Associació Teològica Italiana, María Dolores Palencia, una de les presidents delegades de l’assemblea, i Mons. Daniel Ernesto Flores, bisbe de Brownsville (Estats Units).
Importància de l’espiritualitat i la pregària
A l’Assemblea Sinodal, “l’espiritualitat i la pregària ocupen un lloc molt important”, segons Ruffini, així com la situació mundial, marcada per la guerra, una cosa present en la intervenció del cardenal Grech a la primera congregació i que ha portat a l’assemblea a pregar per la pau. Igualment, es va referir als deu grups de treball creats pel Papa, la tasca dels quals s’entrellaça amb la de l’Assemblea Sinodal. Aquest dijous al matí s’han començat a treballar els fonaments de l’Instrumentum laboris.
Cridats a fer un pas més
Una Segona Sessió en què “estem cridats a fer un pas més”, va destacar Giacomo Costa, que va insistir que “no és una repetició, ni una continuació cronològica del que es va viure l’any passat”, destacant el que s’ha après durant el camí recorregut. A més, va subratllar les paraules del Papa que afirmen que “no és una assemblea parlamentària, sinó lloc d’escolta i de comunió”, cosa que s’ha d’entendre cada cop més. De la mateixa manera, va recordar que el Sínode “no pot ser un espai per negociar un canvi estructural, sinó un lloc per escollir la vida amb vista a la conversió i el perdó”, cosa a què ha ajudat la vigília penitencial.
A la primera jornada s’ha presentat el treball realitzat, amb una comunicació del cardenal Grech que ha ajudat a entendre la necessitat que els deu grups de reflexió siguin tallers de vida sinodal, en què cal seguir aprenent, convidant a donar suport a aquests grups, als quals tots els poden enviar contribucions fins al juliol de 2025, quuan siguin recopilades i enviades als grups per la Secretaria del Sínode.
En el treball dels grups, la novetat és la reflexió a partir de l’Instrumentum laboris, perquè puguin emergir els millors elements, a la recerca dels temes a ser votats per l’Assemblea, i així passar a ser una Església sinodal misericordiosa. “com insisteix el papa Francesc”, ha assenyalat Giacomo Costa.
Una Església sinodal misericordiosa
La celebració penitencial va crear l’ambient de l’Assemblea, va afirmar Battochio, generant una consciència del que significa ser Església, conscient del pecat individual i de tota l’Església, un pecat que és una ferida de les relacions i que fa pensar en la necessitat de la misericòrdia, ja que l’amor de Déu no es cansa i fa possible viure relacions noves, en una Església sinodal misericordiosa, que ho és perquè és aconseguida per la misericòrdia de Déu. Igualment, va destacar la important tasca dels teòlegs i la seva ajuda en la reflexió i la redacció de l’Instrumentum laboris, que ara faciliten la comprensió teològica de les aportacions individuals i dels cercles menors.
Un camí fet a poc a poc
Com a presidenta delegada,, María Dolores Palencia va destacar la importància que els presidents delegats es van haver de reunir dies abans de començar la Segona Sessió, juntament amb els facilitadors, “podent expressar els dubtes i petits temors”. Palencia va ressaltar que no hi haurà un Document Final aviat, però sí un document per treballar, aprofundir, discernir i avançar tenint molt en compte la realitat del nostre món.
Un món que “és mirat amb amor de Déu, amb amor del Pare i amb el nostre amor”, va afirmar la religiosa. Maria Dolores Palencia va insistir que “la mirada és a la missió, l’objectiu és la missió”, afirmant estar a l’Assemblea com un regal rebut per a un servei d’Església per al món.
La perspectiva no és enemiga de la veritat
El bisbe nord-americà va destacar el fet de retrobar-se amb la resta de participants. Mons. Flores va destacar la importància del silenci en el retir, com a moment d’on procedeix la paraula; un aspecte important en una Segona Sessió que serà un temps per aprofundir en el silenci com a part fonamental de tot allò que té un estil sinodal, que emergeix de la comprensió espiritual sobre com el món es manifesta. Juntament amb això, va destacar les perspectives diferents de presentar la Resurrecció a l’Evangeli de Joan.
Per a Mons. Flores, “la perspectiva no és enemiga de la veritat, és la manera normal d’actuar de l’Església”. En aquest sentit, la realitat sinodal consisteix a ser conscients que la perspectiva s’acosta al Misteri, “però des de contextos diferents”, destacant la importància d’escoltar com a manera d’entendre les perspectives locals, i insistint a escoltar les veus de les persones que volen expressar-se des de la perspectiva. En aquest sentit, va afirmar que si fos fàcil escoltar tots ho faríem, però no és així, de manera que la realitat sinodal és una escolta conscient de les diferents perspectives, que cal conèixer per poder tenir un marc ampli, que és el rostre de Crist al món en què vivim.
Article de Luis Miguel Modino publicat en col·laboració amb Religión Digital