L’Assemblea del Sínode tanca la primera fase amb l’afany d’oferir una mirada renovada al món actual i les seves exigències

cropped-fav.png
La taula presidida pel papa Francesc a l'Aula Pau VI. | Synod.va

Després de quatre setmanes d’intensos debats a l’Aula Pau VI del Vaticà, el Sínode dels Bisbes ha emès l’Informe de Síntesi, que ofereix reflexions i propostes sobre temes com el paper de la dona i els laics, el ministeri dels bisbes, el sacerdoci i el diaconat, la importància dels pobres i els migrants, la missió digital, l’ecumenisme, els abusos. Un document que, segons han destacat els mitjans vaticans, posa de manifest l’afany de l’Església catòlica per oferir una mirada renovada sobre el món actual i les seves exigències.

Amb la vista posada a la segona sessió de l’Assemblea, que tindrà lloc al mes d’octubre de 2024, el document és el resultat d’unes sessions celebrades amb el rerefons de “velles i noves guerres al món, amb el drama absurd d’innombrables víctimes”, segons assenyala el pròleg. “El crit dels pobres, d’aquells que es veuen obligats a emigrar, que pateixen la violència o les conseqüències devastadores del canvi climàtic ha ressonat entre nosaltres, no sols a través dels mitjans de comunicació, sinó també des de les veus de molts, implicats personalment en les seves famílies i pobles en aquests tràgics esdeveniments”, diu el text. 

Amb la voluntat de crear un espai per a tothom, sense excloure ningú, tal com reflecteix la carta enviada pel Sínode al Poble de Deú, els treballs sinodals han incidit en el desig de l’Església d’escoltar a tothom, començant per les víctimes d’abusos en el si de l’Església. En aquest sentit, el text de síntesi subratlla que en el camí que cal recórrer “cap a la reconciliació i la justícia, és necessari abordar les condicions estructurals que van permetre tals abusos i portar a terme gestos concrets de penitència”.

Els treballs de l’Assemblea han destacat la necessitat de plantejar un “enfocament sinodal” en la formació, amb èmfasi en l’educació afectiva i sexual. Des d’aquest punt de vista, l’informe recomana aprofundir en el tema, acompanyar els joves en el seu creixement i donar suport a la maduració afectiva d’aquells que opten pel celibat i la castedat consagrada.

El document també insta a aprofundir el diàleg amb les ciències humanes per a abordar “qüestions controvertides fins i tot dins de l’Església”, com la identitat de gènere, l’orientació sexual, el final de la vida, les situacions matrimonials difícils i els problemes ètics relacionats amb la intel·ligència artificial.

També sosté que aquestes qüestions “plantegen nous interrogants” i adverteix sobre la importància de prendre el temps necessari per a la reflexió i la inversió d’energies sense cedir a judicis simplificadors que puguin danyar les persones i el cos de l’Església.

Escoltar les persones sense jutjar-les

A més, el Sínode reitera la necessitat d’una escolta “autèntica” de les persones que se senten marginades o excloses de l’Església a causa de la seva situació conjugal, identitat i sexualitat. En aquest punt, destaca que aquestes persones desitgen “tornar a casa”, a l’Església, i ser escoltades i respectades sense por de sentir-se jutjades.

En relació amb les experiències compartides per membres del Sínode procedents de l’Àfrica, s’anima al SECAM [Simposi de les Conferèncias Episcopals de l’Àfrica i Madagascar], a promoure “un discerniment teològic i pastoral” sobre la qüestió de la poligàmia i “l’acompanyament de les persones en unions polígames que s’acosten a la fe”.

Finalment, l’informe aborda l’entorn digital i destaca la importància d’arribar a la cultura actual en tots els espais on les persones busquen sentit i amor, incloent-hi els seus dispositius mòbils. Se subratlla la necessitat de reflexionar sobre com la comunitat cristiana pot fer costat a les famílies per a garantir que l’espai en línia sigui segur i espiritualment vivificant.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia