El Servei Jesuïta a Refugiats rebutja els ‘centres de retorn’ i demana a la UE recuperar els valors humans fundacionals

cropped-fav.png
Migrants desembarcant a la frontera sud d'Europa. | Sergio Rodrigo - ACNUR

El Servei Jesuïta a Refugiats ha mostrat el seu desacord amb la possibilitat que estudia aquests dies la Comissió Europa d’establir “centres de retorn” de persones migrants en països fora de la Unió Europea, com el que ha posat en marxa el govern d’Itàlia a Albània.

“Aquesta mesura és qüestionable des d’una perspectiva ètica com de viabilitat“, diu la xarxa d’entitats jesuïtes en un comunicat adreçat als caps d’Estat i de Govern dels estats membres de la UE, reunits a Brussel·les els dies 17 i 18 d’octubre.

Després de criticar els canvis legislatius dels darrers anys vers la immigració recollits en el Pacte sobre Migració i Asil, el Servei Jesuïta a Refugiats adverteix que aquestes mesures “estan collint fruits nefastos”, ja que els estats membres estan anunciant adoptant polítiques nacionals que s’aparten de la legislació comuna de la UE.

Així, la xarxa d’entitats jesuïtes recorda els compromisos establerts fa 25 anys per la Comissió Europea a les Conclusions del Consell de Tampere, que instava els països membres a impulsar polítiques comunes respectuoses amb la dignitat humana, la llibertat, la democràcia, l’estat de dret, la igualtat i els drets humans. “Cal audàcia i força per mantenir el compromís, fins i tot quan el context sembla tornar-se més desafiador”, assenyala el comunicat.

La xarxa també adverteix que a mesura que el compromís s’ensorra, la injustícia i el patiment augmenten. “Al Servei Jesuïta a Refugiats ho veiem cada dia, escoltant les persones en centres de detenció, donant suport a les persones que han estat abandonades a la seva sort, acompanyant aquelles les sol·licituds d’asil de les quals han estat injustament rebutjades”, asseguren, tot lamentant que “cap de les iniciatives legislatives recents ha tingut efecte en la reducció de la migració cap a Europa”.

Una Europa “que torni a ser humana”

Així, l’organització anima els representants dels 27 estats europeus a treballar plegats per dissenyar “formes innovadores de garantir vies segures i legals per a les persones que fugen de la violència i la persecució“; a “buscar i rescatar les persones al mar”, a “respectar el dret a la llibertat” i a “dissenyar models d’acollida digna que permetin la veritable trobada amb la comunitat local”.

També els demanen crear “acords de col·laboració sòlids amb tercers països que enforteixin els seus sistemes de protecció i donin suport al seu desenvolupament, no per convertir-los en executors satèl·lits de polítiques inhumanes de la UE”. “La Unió Europea encara pot canviar de rumb i triar inequívocament actuar d’acord amb els valors humans que la van fundar”, conclou la nota.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia