El primer ministre palestí lloa el paper “decisiu i important” dels cristians al país

cropped-fav.png
Mohammad Shtayyeh, en un moment d'aquesta entrevista.

A pesar que en tots els territoris palestins la religió musulmana superi de llarg la cristiana pel que fa a la xifra de fidels, “els cristians són un component molt important i un element decisiu per a la construcció i el desenvolupament del nostre estat”, tal com ha assegurat Mohammad Shtayyeh, primer ministre palestí i considerat un dels col·laboradors més estrets del president Mahmud Abbas. Amb aquestes paraules, el representant del govern de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP) ha volgut treure ferro a la pèrdua de cristians al seu país amb motiu d’una entrevista concedida a L’Osservatore Romano, editat des del Vaticà. “Tenen aptituds educatives, dominen el comerç i tenen passió per pertànyer al nostre poble”, ha afirmat.

Lluny de fer volar coloms i de generar malentesos en les seves paraules, Shtayyeh ha tingut, així doncs, paraules de lloances per una comunitat que s’ha trobat, en territoris com Gaza, greument oprimida els últims anys. “Molts dels nostres polítics han sigut cristians —ha dit— i, fins i tot, les escoles cristianes s’han convertit en autèntics centres de gravetat per a moviments polítics sorgits en terres palestines”. I, en aquest sentit, no s’ha estat de manifestar que els cristians “sempre han representat una classe intel·lectual prestigiosa” a Terra Santa, on les seves arrels històriques tenen una presència mil·lenària.

“Jo no parlaria de la comunitat cristiana de Palestina com una entitat diferent—ha reconegut—; ans al contrari, els cristians són la prova més evident de l’arrelament històric del nostre poble en aquesta terra, per la senzilla raó que l’habiten des de fa dues dècades. Els musulmans, per la seva part, van arribar més tard”.

Però davant la disminució de cristians, cada vegada més visible en ciutats com ara Ramallah o Gaza, la mà dreta d’Abbas ha sostingut durant les seves intervencions que països com ara els Estats Units i alguns d’europeus han tingut “un sentit de la solidaritat mal entès” i han facilitat la concessió de visats i permisos de residència a joves palestins. Una situació que, per a Mohammad Shtayyeh, es capgiraria si els governs occidentals “invertissin més esforços perquè, a Palestina, hi hagués una situació més habitable per a tots aquests nois que marxen”, ha reconegut durant l’entrevista.

“Abans del 7 d’octubre, tot Occident s’havia oblidat de Palestina i els seus milions d’habitants, però avui estem als diaris i la televisió en tot moment”, com ha lamentat aquest representant del poble palestí en relació amb la cruenta guerra que està lliurant-hi Israel. “Això constitueix una oportunitat extraordinària —ha prosseguit— perquè la comunitat internacional intervingui en la solució del problema palestí, ja que la negociació directa amb Israel ha resultat un fracàs total”.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia