Mongòlia “es prepara ansiosament” per rebre la visita del papa Francesc

jordpacheco

El poble de Mongòlia afronta la visita del papa Francesc en “estat de xoc”. Ho assegura el salesià Jaroslav Vracovskýal, rector de la parròquia de la Sagrada Família a Shuvuu. Membre d’una de les tres petites comunitats de Don Bosco al país asiàtic, Vracovský afirma en declaracions recollides pel portal Crux Now que el poble mongol està commocionat davant el viatge del pontífex, que tindrà lloc del 31 d’agost al 4 de setembre amb motiu del trentè aniversari de l’arribada al país dels primers missioners catòlics.

Amb una població de tres milions dues-centes mil persones i una superfície d’un milió i mig de quilòmetres quadrats, Mongòlia és un Estat democràtic que reconeix la llibertat de religió i de culte. Segons dades d’Ajuda a l’Església Necessitada, un 58% de la població del país practica la religió budista; els musulmans representen el 5%, i els cristians un 2%. Els agnòstics, d’altra banda, representen un 14% de la població total. Per tant, el fet de ser un país de majoria musulmana fa que, segons Vracovskýal, la major part de la població no sàpiga ni tan sols qui és el Papa ni per què viatjarà a Mongòlia. “Per descomptat, tampoc gairebé ningú és conscient de la importància d’aquesta visita”, assegura el religiós salesià.

Vracovský afirma que els missioners estan desitjosos de viure aquesta experiència i que el papa Francesc pugui reunir-se amb ells cara a cara. “La nostra tasca és presentar-li el que està passant aquí”, reconeix, conscient que la visita del pontífex serà una oportunitat única per explicar a la gent qui és el Papa i què és l’Església catòlica.

Per la seva banda, Paul Leung, delegat dels salesians a Mongòlia, assegura que no només els catòlics sinó tothom al país espera amb gran expectació l’arribada del Papa argentí. Leung destaca que la població nòmada de Mongòlia és tradicionalment acollidora i que la gent “es prepara ansiosament” per rebre el líder de l’Església catòlica. “La visita del papa Francesc és un moment important per tots els mongols, i és una bona oportunitat per ampliar la visió dels catòlics de Mongòlia, perquè aquest és un país completament tancat, rodejat per la Xina i Rússia”, adverteix el salesià.

El país amb el cardenal més jove

Malgrat que la Santa Seu encara no ha fet públic l’itinerari oficial del viatge del Papa, s’espera que passarà a Ulan Bator, capital del país, la major part del temps. Precisament el prefecte apostòlic d’Ulan Bator i missioner de la Consolata, Giorgio Marengo, va ser un dels darrers cardenals nomenats pel papa Francesc durant el consistori celebrat el mes d’agost de 2022. Uns dies abans d’aquell esdeveniment, Marlengo va acompanyar la delegació de Mongòlia que, en una visita al Vaticà, va convidar al Papa a viatjar al país.

Nascut a la província de Cuneo, Itàlia, l’any 1974, el missioner va rebre la birreta cardenalícia amb tan sols 48 anys, i així va esdevenir el purpurat més jove del sacre col·legi. Nomenat també membre del Dicasteri per a l’Evangelització dels Pobles, Marengo és l’eclesiàstic de rang més alt en un país que compta només amb vuit parròquies, una setantena de missioners de diferents nacionalitats i 10 congregacions, 7 de les quals femenines. Les xifres de l’Església en aquest país dominat per deserts i estepes mostren la petitesa d’una comunitat catòlica marcada també per l’escassetat de capellans, cosa que dificultat la celebració de misses i altres actes litúrgics.

El cardenal Giorgio Marengo durant l’eucaristia. | Giorgio Marengo

Les tres comunitats salesianes

Les tres comunitats salesianes establertes a Mongòlia des de fa més de vint anys es troben a Ulan Batar, Shuvuu i Darkhan; sumen un total de 10 religiosos que treballen amb un equip de més de vuitanta persones entre professors i col·laboradors per oferir a la població serveis pastorals, formació professional i centres de dia amb programes d’educació i alimentació.

“Ens agradaria no només promoure la fe catòlica i Jesucrist, sinó també el ple desenvolupament humà. Ajudar els pobres amb l’educació, ajudar als pobles. Som acceptats a través del servei social”, confessa Vracovský, que assegura que moltes de les persones que reben ajuda per part de l’Església s’interessen per la fe, si bé “la pràctica religiosa és diferent pels catòlics mongols que pels de qualsevol altra part del món”.

En aquest sentit, Vracovský comenta que a Mongòlia molta gent no menja durant tot el dia, raó per la qual les parròquies ofereixen un àpat després de l’eucaristia i organitzen activitats per a adults i infants, que agraeixen l’assistència malgrat no haver estat batejades. “Aquí em trobo entre els més pobres dels pobres”, conclou Vracovský referint-se a una comunitat que, per allunyada i minoritària, és objecte de la predilecció i interès del papa Francesc.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia