Més de deu milions d’immigrants cristians als Estats Units es troben en risc de deportació, a partir de les mesures regulades per Donald Trump. En aquests, s’inclouen els que compten amb proteccions temporals, que podrien ser retirades. Així ho assenyala un informe elaborat per la Conferència de Bisbes Catòlics dels Estats Units (USCCB), en col·laboració amb l’Associació Nacional d’Evangèlics, l’organització cristiana World Relief i el Centre per a l’Estudi del Cristianisme Global del Seminari Teològic Gordon-Conwell.
L’estudi, titulat Una part del cos: l’impacte potencial de les deportacions en les famílies cristianes nord-americanes, destaca com les deportacions massives podrien afectar greument les comunitats cristianes i les congregacions arreu del país. Segons el document, un de cada dotze cristians viuen sota l’amenaça de ser deportats o conviuen amb algú que es troba en aquesta situació.
L’estudi revela que el 80% dels immigrants en risc de deportació s’identifiquen com a cristians, dels quals el 61% són catòlics i el 13% pertanyen a denominacions evangèliques. A més, set milions de cristians amb ciutadania nord-americana viuen en llars on almenys un membre de la família podria ser deportat, fet que genera una crisi social i emocional significativa per a aquestes comunitats.

Davant d’aquesta situació, el bisbe Mark J. Seitz d’El Paso, president del Comitè de Migració de la USCCB, va expressar la seva preocupació, recordant que, segons l’apòstol Pau, la comunitat cristiana és “un sol cos” en què cada part depèn de les altres. “Quan una part de l’Església pateix, tota la comunitat cristiana està cridada a patir amb ella”, va subratllar el prelat en la presentació de l’informe.
El document també posa èmfasi en les conseqüències socials i espirituals de les deportacions, assenyalant que aquestes mesures podrien desmembrar famílies, desestabilitzar parròquies i afectar greument el teixit comunitari. Per això, les entitats cristianes implicades en l’estudi fan una crida als governs i a la societat en general perquè es promoguin polítiques migratòries més reflexives i compassives. També fa una crida a tots els cristians a prendre consciència de l’impacte humà de les deportacions i a defensar una legislació que garanteixi la justícia i protegeixi la dignitat de cada persona. En aquest sentit, es recorda que l’Església ha d’actuar com a refugi per als més vulnerables i advocar per solucions que respectin la unitat i la sacralitat de les famílies.