El pessebre del Seminari Conciliar de Barcelona, una porta oberta a l’espiritualitat i la tradició

LU-min
Imma Guzmán, Emili Sierra i Javier Osés. I 'Flama'

Un any més, el Seminari Conciliar de Barcelona convida tots els públics a gaudir de les activitats que es desenvolupen a les seves instal·lacions durant el temps d’Advent i els dies de Nadal. Entre elles, destaca la visita al seu pessebre, una iniciativa que enguany arriba a la seva tercera edició i que, segons Javier Osés, administrador del seminari, té l’objectiu d'”apropar el misteri del naixement de Jesús a tothom“.

En aquest sentit, Osés considera que la representació pessebrística és una oportunitat per acostar el missatge de la fe a tothom, i especialment a aquells que “potser mai han sentit parlar de Jesús”. Per això, recorda que, en aquelles societats en què la tradició religiosa es pugui anar diluint, és essencial “saber d’on venim i què celebrem realment per Nadal”.

Un pessebre amb un disseny de 360 graus

Enguany, el pessebre, que estarà obert al públic fins al 2 de febrer, no incorpora figures vingudes a través de la campanya oberta d’apadrinament, després d’un període d’ampliació en edicions anteriors, tot i que s’han rebut suggeriments de tornar-ho a fer l’any vinent i afegir, per exemple, l’escena de l’entrada a Betlem, buscant una posada perquè Maria doni a llum. Malgrat aquesta pausa, Osés destaca el paper fonamental dels seminaristes, treballadors i benefactors, així com el lideratge d’Imma Guzmán, tècnica de la Biblioteca Episcopal, i Emili Sierra, coordinador de l’edifici, als quals atribueix “el disseny i l’artesania d’aquesta instal·lació”.

Detall del pessebre, en aquest cas representant la fugida a Egipte,  un relat contingut a l’Evangeli segons Mateu. | ‘Flama’

La recreació té un disseny de 360 graus i està fet amb molta meticulositat, tal com reconeixen els seus creadors. En aquest sentit, té dues parts, que són definides per Guzmán: “D’una banda, hi ha la frontal, amb escenes clàssiques, com el Naixement i la presència dels Reis d’Orient, i, de l’altra, la posterior, amb escenes que apropen a la vida quotidiana d’aquells temps, o que il·lustren diversos passatges bíblics“.

En aquesta edició, a més, s’ha representat la fugida a Egipte, un relat contingut a l’Evangeli segons Mateu. En aquest context temàtic, les figures i les decoracions hi són representades al costat d’elements artesanals com poden ser rius, arbres i cases; uns objectes que han estat elaborats per l’equip del seminari i per col·laboradors voluntaris. Les palmeres, per exemple, han estat creades per I. Guzmán, mentre que la instal·lació del circuit de l’aigua, les llums i el fil musical han estat obra de Sierra.

“Cal reconnectar amb el veritable esperit de Nadal”

Per concloure, Osés assenyala que “és important” subratllar la dimensió espiritual d’iniciatives com aquesta i defensa que “l’ésser humà, per essència, és espiritual”. D’aquesta manera, l’administrador del Seminari Conciliar de Barcelona manifesta que “és un error desconnectar aquesta dimensió de la vida quotidiana”, raó per la qual fa una crida a visitar el pessebre i a “reconnectar amb el veritable esperit de Nadal”. Això és possible, també, a través d’aquest espai únic al cor de Barcelona, ple de fe, cultura i tradició.

Una de les escenes del pessebre, representant la vida quotidiana d’una família. I ‘Flama’

Un espai obert a la ciutadania

Aquesta aposta per obrir les portes del Seminari pretén donar a conèixer l’espai més enllà de la formació religiosa que s’hi imparteix. “Fa tres anys vam decidir convertir-lo en un lloc més accessible per a la ciutadania”, apunta Osés. Això es va plantejar a través d’activitats que durant aquests anys han anat més enllà de Nadal, com ara la celebració de l’ou com balla i les catifes florals, amb motiu de la festivitat de Corpus. Durant l’any, es promouen altres actes per obrir el Seminari a la ciutadania. Com ara, les visites guiades per espais emblemàtics com el claustre o el Museu de Geologia, en col·laboració amb programes de visites guiades a través de Barcino Sacra.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia