El Patriarca de Lisboa: “Havies de veure la mirada que feia el Papa als joves quan anava a bord del papamòbil”

cropped-fav.png
El cardenal Clemente saludant al Papa durant la missa de clausura de la Jornada Mundial de la Joventut. | JMJ

La petjada de la Jornada Mundial de la Joventut celebrada a Portugal ja està tenint el seu efecte poques hores després del seu acabament. El primer a fer-ne una valoració ha estat el cardenal Manuel Clemente, Patriarca de Lisboa, que ha volgut respondre les preguntes de diversos periodistes que segueixen l’actualitat de la Santa Seu per referir-se a tres dels aspectes que més l’han marcat d’aquest esdeveniment celebrat al seu país: “L’alegria que hem sentit tots, la devoció que s’hi ha expressat i la profecia que suposa considerar els joves que van participar a la JMJ com el futur de l’Església”, ha destacat.

En relació amb el primer de tots tres, el cardenal ha manifestat que, quan va acompanyar el Papa al papamòbil, es va adonar millor de com va ser “la mirada dels altres pel Papa i del Papa pels altres, per cadascun dels altres”. Aquesta reflexió, exposa, el va permetre entendre que darrere de tot plegat va existir-hi “una alegria senzilla, espontània, pura, magnífica de veure“.

Pel que fa al segon, el de la convicció religiosa, el purpurat ha indicat que això es va poder captar ràpidament quan, en el transcurs de les oracions, “no va caldre que ningú demanés silenci”, ja que tothom “va callar”. Això va passar, exemplifica, dissabte 5 d’agost a la tarda, el penúltim dia de la JMJ, quan el papa Francesc va col·locar el Santíssim Sagrament sobre l’altar que tenia al seu davant.

Finalment, pel que fa al tercer dels aspectes que menciona, el cardenal portuguès ha opinat que els milers de joves que hi van participar “ja són part del futur” i, per això, esdevenen protagonistes “d’una profecia que és present i ja existeix“, ha matisat.

“Tots els mitjans a disposició de la JMJ”

Preparar la JMJ va suposar reunir-se prèviament amb gairebé tots els representants polítics del país, els quals, ha assenyalat el Patriarca lusità, “van posar tots els mitjans a disposició de la JMJ”. Segons ha explicat, en aquest sentit, “una cosa tan gran com és una JMJ no es pot fer només amb els mitjans de l’Església, és impossible”, ha recalcat.

Preguntat sobre allò que acabarà quedant al voltant d’aquesta celebració multitudinària de l’Església catòlica, s’ha referit al fet que els organitzadors la recordaran per haver-la hagut de preparar durant la pandèmia de la covid: “Crec que el més important que quedarà és la generació de totes les persones que van treballar a la Jornada Mundial de la Joventut durant dos, tres o quatre anys; fins i tot durant la pandèmia, amb totes les dificultats que això implicava”, ha assegurat.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia