El papa Francesc ha decidit dedicar la seva intenció de pregària mensual a totes les dones del món. Així ho ha fet en una nova entrega mensual d’El Video del Papa, corresponent al mes d’abril, en què Bergoglio insisteix en els passos que cal que faci la societat actual —i, en especial, que facin tots els cristians, independentment d’on visquin— “perquè la dignitat i la riquesa de les dones siguin reconegudes en totes les cultures, i perquè cessi la discriminació que pateixen en diverses parts del món”, assenyala el pontífex.
Diverses imatges de dones en situacions compromeses acompanyen el seu discurs, de gairebé dos minuts de durada. Per exemple, hi apareix una dona asiàtica amb llàgrimes als ulls, una altra darrere d’una reixa amb la mirada trista o un grup de víctimes de violació expulsades dels seus pobles. El missatge transmès per Francesc, mentrestant, remarca la gran distància que acostuma a haver-hi entre allò que s’acostuma a dir i el que, “a la pràctica”, es fa.
D’altra banda, el Papa menciona en aquest vídeo exemples concrets, com ara lleis discriminatòries que estan en vigor, l’obligació que tenen dones d’alguns països a l’hora de vestir d’una manera determinada, o bé la negació de subvencions per tal de poder obrir un negoci. Per això, l’argentí demana als governs que “es comprometin a eliminar” aquesta discriminació i, continua, que “treballin perquè es garanteixin els drets fonamentals de les dones”, les quals, sosté, “continuen sent tractades com a material de rebuig en moltes parts del món i, fins i tot, en països que es diuen més avançats, són víctimes de violència i abusos”, manifesta. “Si no ho fem —afegeix— la nostra societat no avançarà”.
El Vídeo del Papa és una iniciativa oficial d’abast global que té com a objectiu difondre les intencions d’oració mensuals del Papa. És desenvolupat per la Xarxa Mundial d’Oració del Papa, i des de l’any 2016, acumula més de 210 milions de visualitzacions en totes les xarxes socials vaticanes, és traduït a més de 23 llengües i té una cobertura de premsa en 114 països.