El Papa, sobre les bombes al Líban: “Tota defensa desproporcionada és immoral”

cropped-fav.png
Francesc, durant el vol de tornada a Roma. | Vatican Media

El papa Francesc va titllar d'”immoral” l’operació israeliana que aquest passat cap de setmana va posar fi a la vida del líder de Hezbollah, Hassan Nasrallah, a Beirut, capital del Líban. En la trobada amb els periodistes en el vol de tornada a Roma després de la seva visita a Luxemburg i Bèlgica, Francesc va advertir que “la defensa sempre ha de ser proporcional a l’atac”.

“Un país –em refereixo a qualsevol país– que amb les seves forces fa aquestes coses de manera tan superlativa, comet accions immorals”, va assegurar el pontífex sobre l’atac, perpetrat amb bombes de fins a 900 quilograms que van perforar el terra abans d’esclatar en el búnquer en què s’amagava Nasrallah, situat a vint metres de profunditat. “Fins i tot a la guerra hi ha una moralitat a protegir. La guerra és immoral, però les regles de la guerra impliquen una certa moralitat”, va assegurar el pontífex.

Francesc també va recordar durant la roda de premsa que manté contacte telefònic diari amb la parròquia llatina de Gaza, on les més de 600 persones que s’hi refugien des de fa gairebé un any el posen al corrent de la seva situació sota el setge militar israelià. “Cada hi truco. M’expliquen les coses que passen, fins i tot les crueltats que hi passen”, va relatar el Papa.

Els abusos a l’Església belga

Durant el vol, el Papa també va abordar amb els periodistes el tema dels abusos en el si de l’Església, que va marcar bona part de la seva visita de dos dies a Bèlgica. Preguntat pel sentiment d’algunes víctimes belgues pel “silenci” i la “manca de transparència” per part de l’Església en la gestió de les denúncies, Francesc va recordar que “l’estructura creada al Vaticà per a atendre els casos d’abús”.

“Hi ha una comissió i el cardenal O’Malley la va crear. Això funciona! Es reben totes les coses al Vaticà i es discuteixen. Jo també he rebut grups de víctimes allà i dono força perquè continuem endavant”, va explicar Francesc, que a Bèlgica va mantenir una llarga trobada amb un grup de víctimes, com acostuma a fer en cadascun dels seus viatges.

El Papa, a la basílica de Kokelberg, Brussel·les, reunit amb la comunitat catòlica. | Vatican Media

“La vergonya és encobrir-se”

“He escoltat les víctimes. Crec que és un deure. Alguns diuen: les estadístiques diuen que el 40-42-46% dels abusats són a la família i al barri, només el 3% a l’Església. Això no m’importa, jo em quedo amb els qui són a l’Església“, va assenyalar el Papa, que va instar a “cuidar els maltractats i castigar els maltractadors”.

“No es pot deixar un maltractador lliure a la vida normal, amb responsabilitats en parròquies i escoles. Alguns bisbes a sacerdots que van fer això, després del judici i la condemna, els van donar feina per exemple a la biblioteca, però cap contacte amb nens a les escoles, a les parròquies. Però hem de continuar amb això. Vaig dir als bisbes belgues que no tinguin por i que continuïn endavant. La vergonya és encobrir-se, aquesta és la vergonya”, va sentenciar Francesc.

Culmina l’estada a Luxemburg i Bèlgica

El Papa va aterrar a Roma a les 15 hores del diumenge hora italiana culminant així un viatge de quatre dies que va començar el passat dijous 26 de setembre a Luxemburg. Allà, Francesc es va reunir amb les autoritats reals i civils, així com amb la comunitat catòlica. En els seus discursos va abordar el tema dels migrants i refugiats i va recordar que “les ideologies són sempre un enemic de la democràcia.

La segona part del viatge va tenir lloc a Bèlgica, on el pontífex també es va trobar amb les autoritats reals i civils, així com els bisbes i sacerdots, la comunitat jesuïta i amb el món acadèmic. Una de les trobades més destacades va ser a la Universitat Catòlica de Lovaina el 27 de setembre, a la qual Francesc va agrair pel fet de ser un espai d’acollida per a “molts refugiats que s’han vist obligats a fugir de les seves terres, enmig d’incomptables perills, enormes dificultats i sofriments a vegades atroços”.

Francesc, durant la beatificació de la carmelita Anna de Jesús a l’estadi Rei Balduí de Brussel·les, on va culminar l’estada a Bèlgica. | Vatican Media

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia