Amb la seva tornada al Vaticà, on es va instal·lar de nou aquest diumenge 23 de març després de 38 dies d’ingrés a l’Hospital Gemelli de Roma, el papa Francesc obre una fase marcada, a curt termini, per la prescripció mèdica de reduir al màxim els contactes. “Serà una etapa del pontificat fecunda i plena de sorpreses”, vaticinava aquest passat cap de setmana, en declaracions a diversos mitjans italians, el cardenal Víctor Manuel Fernández, prefecte del Dicasteri de la Fe i un dels col·laboradors més pròxims del Papa argentí.
En aquest període, el màxim responsable de la salut de Francesc serà el doctor Luigi Carbone, de 61 anys, metge referent del Papa al Vaticà i un dels membres de l’equip mèdic que l’ha atès al Gemelli durant les darreres setmanes. Al seu costat, hi haurà Massimiliano Strappetti, de 54 anys, infermer de Francesc i la persona en qui més confia el Papa per a aquestes tasques, segons revelen alguns vaticanistes.
Si bé el Papa ha sortit en “condicions clíniques estables”, tal com van subratllar els metges quan van anunciar la decisió de donar-li l’alta, de moment haurà de mantenir tot el dia l’oxigenoteràpia, alternant alts i baixos fluxos. En aquest context, Strappetti, que pràcticament no se separa de Francesc, l’ajudarà amb la rehabilitació motora i respiratòria, i en cas de complicacions, tindrà accés a un equip mèdic les 24 hores del dia.
El paper del substitut de la Secretaria d’Estat
Un cop aclarit que ara per ara el Papa no contempla la renúncia, en les qüestions de govern de l’Església, el seu col·laborador més proper, segons apunten fonts pròximes al Vaticà, serà l’arquebisbe Edgar Peña Parra, substitut de la Secretaria d’Estat de la Santa Seu. El prelat veneçolà, que ocupa el tercer càrrec més important al Vaticà després del Papa i Parolin, serà una de les poques persones que podrà accedir al Papa durant les pròximes setmanes, raó per la qual serà l’enllaç entre el pontífex i la cúria romana.

Amb aquest reduït grup de persones al seu voltant, s’espera que el Papa pugui dur a terme la convalescència, que, segons han estimat els metges, podria tenir una durada d’uns dos mesos. En aquest període, se sap que Bergoglio no podrà participar de manera immediata en les activitats amb grans grups si bé la infecció polimicrobiana i la pneumònia bilateral que va patir durant l’hospitalització estan “resoltes”.
Durant la roda de premsa prèvia a l’alta, l’equip també va assegurar que caldran uns quinze dies perquè el Papa pugui tornar a parlar amb normalitat, i que després d’una estada hospitalària amb dues greus crisis respiratòries que van situar el Papa en perill de mort, és habitual que es necessiti un temps per recuperar la veu.
Sobre la possibilitat que Francesc participi en la Setmana Santa al Vaticà, els metges es van limitar a apuntar que en el seu moment es prendran “les mesures oportunes”. Sigui com sigui, mentre el Papa se cenyeix a les instruccions precises donades per l’equip mèdic, des del Vaticà es treballa per cobrir la seva absència a partir d’un pla de delegats papals com el que es va adoptar l’any 2005 amb el papa Joan Pau II convalescent. Aquesta és, de fet, la solució que s’està adoptant en els grans actes del jubileu en curs i, probablement, la que s’adoptarà de cara a la celebració de la Setmana Santa.