El papa i els líders religiosos animen accions polítiques per la pau: “La col·laboració i l’amistat entre creients de diferents religions és indispensable”

cropped-fav.png
Trobada del papa Francesc amb Al-Sistani fa dos anys a Nayaf (Iraq). | Vatican News

L’Oficina de Premsa del Vaticà ha difós un missatge de Francesc al Gran Aiatol·là dels xiïtes, Ali Al-Sistani, amb qui es va reunir a Nayaf, l’Iraq l’any 2021. Dos anys després d’aquella conversa fraterna, el pontífex rellança la necessitat de col·laboració entre els credos per a una convivència pacífica en un món marcat per nombrosos conflictes.

“Una fita en el camí del diàleg interreligiós i de la comprensió entre els pobles”. Així recorda el Papa Francesc en el seu missatge la històrica trobada que va mantenir amb Ali Al-Husayni Al-Sistani, líder de la comunitat xiïta del país. Va ser una conversa privada i fraterna que, repeteix avui el Papa, “va fer bé l’ànima”, una ocasió per compartir espiritualment els grans temes de la solidaritat, la pau i la defensa dels més febles.

“Em va edificar el compromís amb els qui pateixen persecució, preservant el caràcter sagrat de la vida i la importància de la unitat del poble iraquià. La col·laboració i l’amistat entre creients de diferents religions és indispensable, per cultivar no només l’estima mútua, sinó sobretot aquesta concòrdia que contribueix al bé de la humanitat, com ens ensenya la història recent de l’Iraq. Les nostres comunitats, per tant, poden i han de ser un lloc privilegiat de comunió i un símbol de coexistència pacífica, on s’invoqui el Creador de tots, per a un futur d’unitat a la terra”, afirma el papa.

Redescobrir la fraternitat i l’acolliment


A la llum de la convicció comuna que “el respecte de la dignitat i dels drets de cada persona i de cada comunitat, especialment de la llibertat religiosa, de pensament i d’expressió, és font de serenitat personal i social i d’harmonia entre els pobles”, Francesc es va aturar en el paper decisiu dels líders religiosos, més encara en les crisis de la societat contemporània:

“També a nosaltres, líders religiosos —diu—, ens correspon animar els qui tenen responsabilitats a la societat civil a treballar per afirmar una cultura basada en la justícia i la pau, promovent accions polítiques que protegeixin els drets fonamentals de tots. En efecte, és essencial que la família humana redescobreixi el sentit de la fraternitat i de l’acolliment recíproc, com a resposta concreta als desafiaments actuals.”

L’esperança expressada pel Pontífex és que junts, cristians i musulmans, puguem ser sempre testimonis de veritat, amor i esperança, “en un món marcat per nombrosos conflictes i, per tant, necessitat de compassió i sanació”.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia