El papa Francesc ha subratllat que el sagrament de la unció dels malalts no està destinat únicament als qui estan a punt de morir, sinó que és un sagrament de sanació espiritual. Amb motiu d’una nova entrega d’El Vídeo del Papa corresponent al mes de juliol, en què el pontífex anuncia el seu motiu de pregària mensual, Bergoglio ha recalcat la importància d’aquest sagrament com a signe visible de compassió i esperança. “Que la comunitat cristiana pregui perquè la unció ofereixi força i consol a les persones que la reben i als seus éssers estimats”, ha demanat.
En el seu missatge, difós a través de la Xarxa Mundial d’Oració del Papa, el pontífex ha fet èmfasi en el fet que “la unció dels malalts no ha de ser vista com un comiat de la vida, sinó com una ajuda espiritual“. Ha reconegut que els sagraments de l’Església són maneres en què Jesús es fa present per beneir, animar i consolar, i, així, “el sacerdot que els administra ofereix consol tant als malalts com als seus familiars, reforçant la seva fe i esperança”.
El bisbe de Roma ha subratllat la dimensió comunitària del sagrament, ja que, segons ell, “en els moments de dolor i malaltia, els malalts no estan sols”. El sacerdot i els presents durant aquest procés representen tota la comunitat cristiana que es reuneix al voltant del qui pateix, oferint suport espiritual i fratern. Aquest sagrament assegura la proximitat de Jesús al dolor del malalt, “oferint alleujament, força i perdó dels pecats”, ha descrit el Papa.
Finalment, Francesc ha ressaltat la importància pastoral de la unció, sovint oblidada o menys reconeguda. Ha remarcat que “és Jesús mateix qui ve a alleujar el malalt, donant-li esperança i força“. Les imatges, enregistrades a les diòcesis d’Allentown i Los Angeles, mostren diferents contextos en què es pot administrar el sagrament, reflectint la seva rellevància entre els malalts i els seus éssers estimats.
El Vídeo del Papa és una iniciativa oficial d’abast global que té com a objectiu difondre les intencions d’oració mensuals del Papa. És desenvolupat per la Xarxa Mundial d’Oració del Papa, i des de l’any 2016, acumula més de 210 milions de visualitzacions en totes les xarxes socials vaticanes, és traduït a més de 23 llengües i té una cobertura de premsa en 114 països.