Després d’una dècada de lluita contra la pederàstia clerical, el papa Francesc ha tornat a moure fitxa. Ho ha fet el passat cap de setmana amb la publicació d’una versió actualitzada de Vos estis lux mundi, el motu proprio —decret pontifici— que promulga de manera provisional les normes i procediments per a combatre els abusos sexuals a menors en el si de l’Església. “Malgrat que s’ha avançat molt —ha assegurat el papa—, hem de continuar aprenent de les amargues lliçons del passat per mirar amb esperança cap al futur”.
Publicat el 7 de maig de 2019, el motu proprio contenia noves mesures aplicables durant un període de tres anys a totes les diòcesis del món per a prevenir i combatre els abusos sexuals a menors a l’Església. Finalitzat aquest període, el pontífex ha actualitzat el document amb algunes noves disposicions. Si en el Títol 2 del text original es va establir un procediment de denúncia contra bisbes i superiors religiosos que havien comès abusos o encobert (“per acció o omissió”) abusos d’altres clergues, a partir d’ara aquesta disposició inclou líders laics d’associacions catòliques reconegudes per la Santa Seu. L’entrada en vigor del nou text —el 30 d’abril— obligarà per tant a aquests fidels laics a informar d’aquells abusos de què hagin tingut coneixement.
La reforma arriba després d’un període de quatre anys en què el papa ha consultat les conferències episcopals d’arreu del món i als dicasteris de la cúria romana. Originalment, amb promulgació de Vos estis lux mundi s’instava les diòcesis a establir (de forma conjunta o separada) “un o més sistemes estables i fàcilment accessibles al públic per presentar informacions d’abusos”. Ara, a més, la nova versió del document estableix que hi ha d’haver “organismes u oficines fàcilment accessibles al públic per rebre les informacions”, i assigna els bisbes del territori on eventualment puguin tenir lloc els fets, el deure de procedir amb la investigació.
Més enllà de les “molèsties i violències” contra menors i adults vulnerables, el document també fa referència a la violència sexual i a les molèsties derivades de l’abús d’autoritat. L’obligació, per tant, inclou qualsevol cas de violència per part de clergues contra les religioses, seminaristes o novicis més grans.
Un “procés de conversió” que no arriba a totes les diòcesis
La reforma del document s’ha fet pública poques setmanes després de saber-se que només 4 de les 70 diòcesis de l’Estat han informat la Fiscalia sobre casos d’abusos sexuals comesos en el si de l’Església. Tal com van informar en el seu moment eldiario.es i altres mitjans, a finals de 2022 la Fiscalia havia sol·licitat a les diòcesis que informessin d’aquells casos de pederàstia de què tinguessin coneixement a través de les oficines d’atenció a les víctimes que van haver d’obrir a partir del motu proprio de 2019. Tres mesos després, només 29 bisbats van respondre a la petició i només quatre van aportar dades significatives. Entre ells, Barcelona i Sant Feliu de Llobregat pel que fa a Catalunya; i Barbastro i Vitòria pel que fa a altres parts de l’Estat.
Vos estis lux mundi va ser promulgada un any després del viatge del papa Francesc a Xile, l’any 2018. Després d’apreciar “la corrupció dels bisbes” d’aquell país en relació amb el problema dels abusos, Francesc va experimentar un procés de conversió que el va portar a continuar per aquest camí amb mà ferma. “Desitjo que aquest compromís s’implementi de manera plenament eclesial, i que sigui una expressió de la comunió que ens manté units, mitjançant l’escolta recíproca, i oberts a les aportacions de tots els qui estan profundament interessats en aquest camí de conversió”, sosté al motu proprio.