El Papa als prefectes italians: “Cal acollir els migrants com a fills”

cropped-fav.png
Migrants a les costes de Lampedusa, en una imatge d'arxiu. | Foto: Chris McGrath/Getty Images.

El papa Francesc ha reiterat aquest dilluns els quatre verbs amb què les societats del primer món han de fer front la gestió dels fluxos migratoris: acollir, acompanyar, promoure i integrar. Ho ha fet en una audiència amb els prefectes de la República d’Itàlia celebrada a la Sala Clementina del Vaticà, on el pontífex ha recordat que “si no es treballa per la integració de les persones migrants, hi ha perill”.

Per als prefectes, que han comparegut davant Francesc acompanyats pel ministre de l’Interior, Matteo Piantedosi, les migracions constitueixen un dels principals reptes, ja que, com ha recordat el Papa, en el desenvolupament del seu servei donen suport a les necessitats essencials dels refugiats al mateix temps que escolten les “aprensions” dels residents. Altres reptes importants per al col·lectiu són els de l’ordre públic, en el qual han de conciliar “legalitat i humanitat”, i qüestions mediambientals crítiques, que requereixen reunir operadors públics i privats en moments de crisi.

Segons ha subratllat Francesc, la substància del servei dels prefectes és “fer que els habitants dels llocs que se’ls confien puguin ‘viure bé‘”. En aquest sentit, el bisbe de Roma els ha recordat una frase del seu patró sant Ambròs de Milà, que abans de ser pastor a la seva ciutat havia estat prefecte. “Si pensen que els temps són dolents, pesats i difícils visquin bé i canviaran els temps”, ha dit el papa evocant el sant italià.

“El desafiament més delicat i prioritari per als prefectes és el de la seguretat i l’ordre públic, perquè exigeix, sovint en situacions imprevisibles i d’emergència, conjugar el respecte de la llei amb l’atenció a l’humà”, ha dit Francesc, que ha remarcat la necessitat d’ampliar, des del punt de vista institucional, “la capacitat quotidiana d’ampliar el cercle” per donar a cada ciutadà, “especialment aquells que es troben en situacions de dificultat, experimenta, la proximitat concreta de la comunitat civil”.

“A això s’afegeix”, ha continuat el Pontífex, “la gran responsabilitat que tenen [els prefectes] de fer front als riscos que els membres de les forces de l’ordre afronten quotidianament”. Per aquest motiu, Francesc ha explicat que “pot ser útil recordar una antiga màxima”: “Mantingues l’ordre i l’ordre et salvarà”. Perquè, com ha aclarit Francesc, “no es pot administrar l’ordre públic sense ordre personal i interior”.

“La responsabilitat per l’ordre públic —ha prosseguit el pontífex— es percep com una crida a crear aquest clima de convivència harmoniosa a través del qual es poden afrontar i resoldre les dificultats. Jo diria que la seva és una espècie de paternitat institucional: exercida amb consciència i dedicació, no escatima sacrificis ni desvetllaments i mereix la nostra gratitud”.

Des del punt de vista de les crisis mediambientals, el pontífex ha instat els representants de l’administració italiana a crear una sinergia publicoprivada. “Encara que no entrin en les seves competències directes, els problemes hidrogeològics són, per desgràcia, emergències que ara són freqüents i involucren a tots“. I “lligats a fenòmens atmosfèrics que haurien de ser inusuals i extraordinaris, s’han convertit en habituals a causa del canvi climàtic”, ha advertit el Papa.

En aquest sentit, Francesc ha animat els prefectes a gestionar de la millor manera possible els recursos disponibles i reunir els operadors públics i privats. “És important i urgent, tant en el present com en el futur, conjuminar esforços per a protegir la nostra casa comuna, que ha de tutelar-se a temps i amb previsió”.

“Són persones, no números”

Finalment, Bergoglio ha recordat el desafiament que suposa, sobretot a escala local, la delicada gestió dels fluxos migratoris, que deixa a cura dels prefectes “persones ferides, vulnerables, sovint perdudes, i que han sofert terribles traumes”. “Són persones, i no números, a les quals cal abraçar i treure dels tentacles de les organitzacions criminals, capaces d’especular sense pietat amb les seves desgràcies”, ha resumit Francesc, denunciant, un cop més, l’existència dels ‘lagers’ en alguns països del nord d’Àfrica, on les persones migrants que volen arribar a Europa són tractades com a esclaus, torturades i, fins i tot, venudes o assassinades.

Així, Francesc ha reivindicat la necessitat d’acollir els migrants com a fills que ajuden a Itàlia. “Els immigrants ajuden quan s’integren bé. Però és una terra (Itàlia) on falten fills, eh! I venen els migrants”, ha expressat Francesc abans de mostrar la seva preocupació per la baixa natalitat al país transalpí. “La responsabilitat que tenen els italians és tenir fills per a créixer i també per a rebre els migrants com a fills”, ha conclòs.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia