“El pa negat és el símbol de la crisi d’humanitat que s’està vivint a Gaza”

cropped-fav.png
Famílies desplaçades a la Franja de Gaza, el passat mes d'octubre. | SIR/ANSA

“El pa negat és el símbol de la crisi d’humanitat que s’està vivint a Gaza”. Així s’ha expressat, en declaracions a l’agència SIR, el P. Ibrahim Faltas, vicari de la Custòdia de Terra Santa, la greu situació que pateix la població atrapada a la Franja. “En aquests més de dos mesos de guerra s’han bombardejat fins i tot els llocs on neix l’aliment més humil i útil per sostenir la vida”, ha explicat el franciscà, tot referint-se a la incursió de l’exèrcit israelià que va provocar la destrucció, ara fa uns dies, del darrer forn de pa que quedava actiu al camp de refugiats de Jabalia, al nord de Gaza.

“Per nosaltres, el pa partit i compartit és l’aliment de la vida eterna. És més valuós que altres aliments perquè procedeix de la terra i del treball humà”, ha detallat Faltas, que ha explicat també el proverbi àrab: “Si mengem i compartim pa i sal amb un amic, aquest vincle es farà fort i durarà per sempre”. A més, com ha recordat el vicari de la Custòdia de Terra Santa, Betlem és coneguda com la “ciutat del pa”. “Les raons poden ser moltes, però vull pensar que l’origen del nom podria raure en el gest dels betlemites d’oferir pa al visitant, un antic costum que he vist un cop i un altre”, ha assegurat Faltas.

Per a Faltas, bombardejar una fleca és destruir el més necessari per a la supervivència de la població de Gaza. “El pa és la font d’alimentació més senzilla i, al mateix temps, la més vital per a la vida. I ara se li està negant a tantes persones que han sobreviscut a més de dos mesos de bombardejos i que no tenen res”, ha lamentat el franciscà des de Jerusalem, incapaç de trobar resposta al drama humanitari que s’està vivint a l’altra banda de Terra Santa. “Aquells que treballaven en aquell forn de pa pastaven farina per ajudar persones que no reben ajuda de cap altre lloc. Destruir una fleca, així com altres llocs i serveis essencials, és una confirmació més d’una gran crisi d’humanitat i que hem d’aturar aquesta espiral d’odi i violència”, ha advertit.

El capellà franciscà ha reiterat també que el món no pot quedar-se mirant ni romandre indiferent davant d’aquest “mal absolut de la guerra”. També ha recordat que a Gaza, la majoria de la gent passa fam, set i fred, després d’haver vist com es destruïen les seves llars i haver-se vist obligada a desplaçar-se a altres regions de l’enclavament, on, per altra banda, no hi existeix cap lloc segur. Unes necessitats terribles que estan portant la gent de Gaza, com ha relatat Faltas, a barallar-se pels aliments. “Les necessitats ens impulsen a buscar pa i aigua fins i tot a costa d’arrabassar-los-hi violentament a altres pobres, als nostres germans, a altres persones que pateixen”.

Danys a la parròquia de la Sagrada Família

Amb la fam usada per Israel com a arma de guerra i suportant fortes i un descens considerable de les temperatures, la població de Gaza continua immersa en una situació que es fa més i més dramàtica cada dia que passa. En aquest context, Gabriel Romanelli, el rector de la parròquia llatina de la Sagrada Família, on es refugien unes 700 persones des dels inicis dels bombardejos, ha publicat un nou vídeo informant sobre les darreres novetats d’aquesta comunitat situada al barri Zeitoun.

Els atacs de l’exèrcit israelià han danyat algunes estructures del complex parroquial. “En una de les cases de les Germanes de la Mare Teresa, on tenim els adolescents postrats i els ancians, els tancs d’aigua i el sostre han resultat perforats, fent que es perdi així les reserves d’aigua, essencials per a la vida a qualsevol lloc, i més per una casa que atén persones amb necessitats especials”, ha relatat Romanelli, que es troba atrapat a Betlem des del passat 6 d’octubre, un dia abans de l’esclat de la guerra i setge total de la Franja.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia