El Museu Diocesà de Barcelona inaugura una exposició commemorativa dels 800 aniversari del primer pessebre vivent

cropped-fav.png
Exposició 'In excelsis! Llums del Gòtic a la Il·lustració. | Museu Diocesà de Barcelona

El Museu Diocesà de Barcelona inaugurarà el pròxim dimecres 29 de novembre a les 18 hores l’exposició “In Excelsis. Llums del Gòtic a la Il·lustració”, que commemora els 800 anys de la creació del primer pessebre vivent per Sant Francesc d’Assís (Assís 1181 – 1226). L’escenificació va tenir lloc a la localitat italiana d’Assís durant la nit de Nadal de 1123 i va marcar l’inici d’una de les tradicions cristianes més esteses i arrelades de la societat actual. 

La nova exposició, comissariada per la historiadora de l’art, Helena Alonso, ​​posa el focus en la prolífica representació de què ha sigut objecte durant els darrers segles la Sagrada Família i el conjunt de personatges presents en el naixement de Jesús. També inclou una selecció d’obres sobre sant Francesc que demostra l’interès que el Poverello d’Assisi desperta en la creació plàstica des de l’època medieval.

També es poden veure les obres d’importants pintors del Renaixement com Pedro Berruguete o Gerard de Saint Jean, així com del Barroc, com Luca Giordano, Antoni Viladomat, Juan Carreño de Miranda, entre altres. En el pla escultòric, es mostra per primer cop l’Anunciació del segle XIV, formada per dues obres (l’Àngel i la Mare de Déu) concebudes per adornar l’escala d’accés al púlpit del cor de la Catedral i l’atribució que oscil·la entre Jordi Joan o Pere Ça Anglada.

La selecció dels olis, les escultures i els relleus pertanyen al Museu de Montserrat, als fons del Museu Diocesà, així com al patrimoni de la Catedral de Barcelona i la Basílica de santa Maria del Pi. També hi ha un conjunt d’obres de col·leccions privades com la Col·lecció Rivero – Bodegas Tradición.

La mostra es completa amb un pessebre popular fet per l’Associació de Pessebristes de Barcelona i un relleu barroc de talla policromada, de grans dimensions que representa els personatges característics de l’Epifania en allò que, segons s’ha pogut saber, va pertànyer a un retaule de grans dimensions i d’autor desconegut.

La mostra es podrà visitar fins el 10 de març de 2024.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia