El Museu d’Art Medieval de Vic presenta una exposició sobre  la presència dels animals en l’art de l’edat mitjana: “Volem que sigui l’any de les bèsties”

cropped-fav.png

Escolpits a la pedra o pintats als murs, l’art medieval és ple de representacions d’animals que es relacionen amb temes com el folklore, les llegendes, la literatura oriental, la simbologia o la moralitat. Per conèixer millor quin és el paper de les bèsties en l’art de fa mil anys, el MEV, Museu d’Art Medieval de Vic, ha presentat “Bèsties” una nova exposició temporal que a, partir de les obres del museu, mostra l’omnipresència de bèsties a les peces i en desxifra el significat i la simbologia. 

“Aquesta mostra és un somni fet realitat”, ha reconegut Oriol Picas, director del MEV, durant la roda de premsa de presentació de l’exposició. Picas ha destacat que la inauguració d’una nova exposició és sempre un dels grans moments dels museus ja que permet apropar les obres al públic a través de nous prismes. Picas ha remarcat que l’exposició és “fruit d’una feina de molt temps”, feta “amb rigor i exigència”. “Tot aquest temps comporta que el període d’exhibició sigui llarg, i això és un fet que ens diferencia d’altres museus”, ha detallat Picas. “El nostre model d’exposició —ha afegit— comporta un grau d’inversió en temps i recursos que ens porta a voler treure el màxim de suc al saber acumulat per transcendir les mateixes exposicions”. 

Per aquesta raó, “Bèsties”, que es estarà oberta al públic des del 30 de març  fins el 17 de desembre, desplegarà una amplia programació d’activitats paral·leles complementàries, com cicles de conferències, tallers educatius i visites guiades. Picas ha destacat el MEV com un “museu compromès amb l’entorn, que participa de la vida de la ciutat i convida la ciutadania a interaccionar amb l’exposició. “Volem que sigui l’any de les Bèsties”, ha conclós.

En la roda de premsa també hi han intervingut Judit Verdaguer i Marc Sureda, comissaris de l’exposició, que han explicat els sis àmbits de que consta l’exposició. “Durant l’Edat mitjana, els animals eren essencials pel funcionament de la vida quotidiana. La societat se’n servia per satisfer necessitats com la roba, els transports o el menjar. Convivien amb la gent, a les corts i als estables. Als boscos i a les profundiats marines hi havia bèsties perilloses, i tan presents eren els animals reals com els imaginaris com ara l’unicorn o el drac”, ha explicat Verdaguer, que ha remarcat la importància dels animals en la cultura cristiana medieval referint-se també als bestiaris, obres al·legòriques o moralitzadores que descriuen les bèsties i els seus costums.

Per la seva banda, Marc Sureda ha comentat que les sis seccions de l’exposició serveixen per anar augmentant els matisos en els discurs i poder així explicar progressivament “coses en aparença simple però amb un rerefons complex”. “Si volem saber què vol dir un animal determinat en una obra d’art concreta, l’única manera és estudiar el context”, ha completat Sureda, que ha destacat al mateix temps que “les bèsties són vives i que el seu simbolisme s’ha mantingut fins avui a través del cinema, la literatura, el teatre i bestiari festiu”. 

El MEV és un referent en art medieval. L’excepcionalitat de les seves obres aporten les claus per explicar diferents relats sobre l’art i el context històric d’ara fa mil anys. La presència dels animals en l’art de l’edat mitjana és un d’aquests relats. 

La mostra s’inaugurarà el 29 de març a les 19 h en un acte presidit pel Bisbe de  Vic, Romà Casanova, la directora general de Patrimoni, Sònia Hernández i  l’alcaldessa de Vic, Anna Erra.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia