El missatge de Francesc per a la Jornada Mundial dels Pobres: “Tothom té dret a ser il·luminat per la caritat”

cropped-fav.png
Francesc durant un dinar amb persones pobres d'Itàlia. | Vatican media

“Quan estem davant d’un pobre no podem girar la mirada cap a una altra banda, perquè això ens impedirà trobar-nos amb el rostre del Senyor Jesús”. Així s’expressa el papa Francesc en el missatge per a la VII Jornada Mundial dels Pobres, que es va fer públic el passat dimarts 13 de juny.

Amb el lema “No apartis el teu rostre del pobre” (Tb 4,7), la reflexió del Papa exhorta aquest cop a interpretar la realitat a partir del Llibre dels fets de Tobit, un text poc conegut de l’Antic Testament que “encara avui ens parla a nosaltres”, i convida tots els creients a dur a terme “gestos concrets consistents a fer bones obres i viure amb justícia”.

“Un riu de pobresa travessa les nostres ciutats i creix cada cop més gran fins a desbordar-se; aquest riu sembla arrossegar-nos, tant que el crit dels nostres germans i germanes que demanen ajuda, suport i solidaritat es fa cada cop més fort”, adverteix el Papa, convidant a parar atenció als pobres sense donar importància a aspectes com “el color de la pell, lo condició social o la procedència”. “Estem cridats —assegura Francesc— a trobar cada pobre i cada tipus de pobresa, sacsejant de nosaltres la indiferència i la banalitat amb què resguardem un benestar il·lusori”.

La dinàmica del món actual, diu Bergoglio, tendeix a descuidar tot allò que no forma part dels models de vida destinats sobretot a les generacions més joves. En un context en què la realitat virtual s’apodera de la vida real i els dos mons es confonen cada cop més, “els pobres —assegura el pontífex— esdevenen imatges que poden commoure per moments, però quan es troben en persona pel carrer, llavors intervenen el fastigueig i la marginació”.

En el seu missatge, el Papa també agraeix la tasca de totes aquelles persones que practiquen l’acollida i “es comprometen amb els qui viuen situacions de marginació i patiment”. “No són superhomes —recorda Francesc— sinó ‘veïns de la porta del costat de casa’ que trobem cada dia i que en el silenci es fan pobres i amb els pobres”. Són persones, diu el Papa, que “no es limiten només a donar alguna cosa sinó que escolten, dialoguen, intenten comprendre la situació i les seves causes, per donar consells adequats i referències justes. Estan atents a les necessitats materials i espirituals, a la promoció integral de la persona”.

El dret a una vida digna

Francesc també fa una crida al compromís polític i administratiu, que demana que sigui seriós i eficaç, per garantir a les persones “el dret a l’existència, a la integritat corporal, als mitjans necessaris” per a un nivell de vida digne, com són “l’aliment, el vestit, l’habitatge, el descans, l’assistència mèdica i els serveis indispensables que cadascú ha de prestar l’Estat”.

“De tot això se segueix que l’home posseeix també el dret a la seguretat personal en cas de malaltia, invalidesa, viduïtat, vellesa, atur i, finalment, qualsevol altra eventualitat que li privi, sense culpa seva, dels mitjans necessaris per al seu suport”, subratlla el Papa recordant les paraules de Joan XXIII a l’encíclica Pacem in Terris, de la publicació de la qual s’han complert 60 anys.

Francesc també té pensaments per a les noves formes de pobresa, com la que generen les guerres, i expressa la seva inquietud pels nens que viuen en zones de conflicte “privats d’un present serè i un futur digne”. “Ningú podrà acostumar-se mai a aquesta situació”, sentència el Papa, sense oblidar tampoc “les especulacions que, en diversos sectors, porten a un dramàtic augment dels costos que tornen a moltíssimes famílies encara més indigents”.

El pobre tenen rostres, cor i ànima

Francesc també remarca la necessitat de no caure en la retòrica quan es parla dels pobres, i diu que “quedar-se a les estadístiques i als números” és una “temptació insidiosa. “Els pobres són persones, tenen rostres, històries, cors i ànimes. Són germans i germanes amb les seves qualitats i defectes, com tots, i és important entrar en una relació personal amb cadascun d’ells”, assegura. “El que necessiten amb més urgència és la nostra humanitat, el nostre cor obert a l’amor” afegeix.

El Papa conclou el seu missatge fent referència al 150 aniversari del naixement de Santa Teresa de l’Infant Jesús, i recorda les paraules de la religiosa carmelita francesa quan deia que “la caritat no ha de quedar tancada al fons del cor”. En aquest aspecte, Francesc afirma que, “en aquesta casa que és el món, tothom té dret a ser il·luminat per la caritat”.

La VII Jornada Mundial dels Pobres se celebrarà el pròxim 19 de novembre.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia