El Jubileu, un temps per renovar l’esperança i construir un futur més just i solidari

cropped-fav.png
Apertura de la Porta Santa al Jubileu de la Misericòrdia I @Vatican News

El pròxim 24 de desembre a les set del vespre, poc abans de la celebració de la missa de la nativitat del Senyor, el papa Francesc donarà inici oficialment a l’any jubilar amb el ritu d’obertura de la Porta Santa de la basílica de Sant Pere. Posteriorment, i fins el dia 5 de gener, el pontífex obrirà progressivament les portes santes de les altres tres basíliques papals, així com una a la presó romana de Rebibbia.

Però, què quin és el significat profund d’aquest temps jubilar celebrat regularment per l’Església catòlica cada quart de segle? El mateix papa Francesc ha volgut publicar aquesta setmana al diari Il messaggero una reflexió per intentar explicar-ho. En ella, el bisbe de Roma explica que el terme jubileu té el seu origen en la paraula hebrea yobel, referint-se al so d’un corn que anunciava un any especial segons la Llei de Moisès. Aquest temps, destinat al renaixement i la redempció, incloïa accions com el descans de la terra, la condonació de deutes i l’alliberament d’esclaus. Així, es pretenia promoure una societat justa i solidària, en sintonia amb la voluntat divina.

Segons recorda el Papa, en la predicació de Jesús, el significat del Jubileu s’amplia i adquireix un sentit més profund. Ell mateix es presenta com el rostre de Déu que allibera, sana i porta esperança als oprimits. Per mitjà de la seva missió, el Jubileu es converteix en una ocasió de gràcia per trencar amb les cadenes del pecat, superar la desesperança i redescobrir la llum del camí de la vida.

Des del 1300, apunta Francesc, amb el primer Jubileu proclamat per Bonifaci VIII, milions de pelegrins han viatjat a Roma per expressar, en aquest camí exterior, el desig d’una renovació interior. Aquesta tradició reforça la idea que la vida cristiana és un recorregut que necessita moments especials per alimentar l’esperança i orientar-se cap al retrobament amb Crist, font de renovació i plenitud.

La Porta Santa simbolitza aquest pas cap a una vida nova en l’encontre amb Crist, assenyala el Papa. Roma, ciutat de pelegrinatge per excel·lència, acollirà fidels de tot el món, com ja ho feia en el primer Jubileu, quan pelegrins arribaven des del nord i des del sud, amb la mateixa il·lusió de travessar aquest llindar sagrat.

Amb l’arribada del Jubileu, Francesc assegura que Roma es prepara no només millorant la seva infraestructura, sinó també consolidant el seu paper com a ciutat hospitalària i de fraternitat, ja que es tracta d’una oportunitat per mostrar la seva espiritualitat, no només en l’art, sinó també en el testimoni de l’acollida i el diàleg entre cultures i creences.

El papa Francesc convida tothom a viure aquest Jubileu com un moment per renovar l’esperança i construir un futur més just i solidari. Roma, en la seva essència cristiana, esdevé un símbol d’aquesta crida universal a la fraternitat, on la veritat i l’amor prevalguin sobre la força i el terror, tal com resa l’Himne Pontifici: «Roma, immortal amb màrtirs i sants».

Panoràmica de Roma I Pixabay, @davidecattini
Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia