El govern d’Ortega ha comès 780 atacs contra l’Església a Nicaragua des del 2018

WhatsApp Image 2023-10-05 at 08.56.15

L’advocada nicaragüenca i activista pels drets humans, Martha Patricia Molina, va alertar la setmana passada que hi ha hagut un repunt en la persecució religiosa per part del règim de Daniel Ortega contra l’Església catòlica de Nicaragua durant aquest mes d’agost, amb desterraments forçats, desaparicions de sacerdots i el tancament arbitrari de Càritas Diocesana de Matagalpa.

“Els més afectats per la persecució religiosa de la dictadura d’Ortega són els laics catòlics perquè els estan privant de la presència de sacerdots i d’accés als sagraments. Tot i que la constitució d’aquest país respecta i promou la llibertat religiosa, el règim orteguista fa cas omís i és per això que estan perseguint l’Església de Nicaragua”, va explicar Molina.

La jurista ho va fer en el marc de la presentació, aquest passat dijous 15 d’agost, del cinquè butlletí de la seva investigació sobre aquestes qüestions, titulat “Nicaragua, una Església perseguida?”. Es tracta d’un document que detalla un total de 780 agressions comeses entre l’abril del 2018 i el juliol del 2024 pel govern de Managua en contra dels catòlics nicaragüencs.

La investigació evidencia la repressió sistemàtica del règim, que ha utilitzat diversos mètodes per asfixiar la veu de l’Església catòlica a Nicaragua, entre els quals destaquen profanacions; atacs físics; missatges d’odi abocats des de la Presidència i els mitjans governamentals; tancaments arbitraris d’institucions religioses; empresonament de sacerdots (incloent-hi els bisbes Rolando Álvarez i Isidoro Mora); desterraments forçosos i restriccions d’entrada al país; espionatge a parròquies, i setge de les forces i cossos de seguretat de l’Estat nicaragüenc, així com de grups parapolicials al servei del Front Sandinista d’Alliberament Nacional (FSLN, per les seves sigles en castellà).

Així mateix, l’informe de Molina constata que 90 religiosos han estat expulsats de Nicaragua, 46 han estat enviats al desterrament, 44 han vist denegada la seva entrada al país i 65 van prendre la decisió d’exiliar-se per fugir de la repressió, per a un total de 245 consagrats afectats. D’aquest grup, 146 són sacerdots catòlics, cosa que representa el 23% del clergat nicaragüenc.

“Això ha estat un impacte negatiu, no només cap als fidels sinó també cap a les obres socials catòliques que beneficiaven la població, la qual ha quedat en total indefensió. Se sap que l’Estat no arriba a l’interior del país i l’Església suplia les necessitats de la població més pobra. S’estan prohibint els delegats de la Paraula a assistir a les parròquies que no tenen sacerdots i se’ls nega també el dret d’assistir pastoralment als malalts als quals se’ls lliura la comunió”, va lamentar la jurista.

Molina va revelar que al nord del país, especialment a la diòcesi de Matagalpa, hi ha una “vigilància extrema” cap als pocs sacerdots que queden exercint el ministeri a la zona. “De 71 sacerdots que tenia aquesta diòcesi, amb prou feines queden 13 auxiliats per 9 religiosos, per a una població de més de 650 mil batejats”, va detallar la investigadora, que també va expressar que sacerdots d’altres zones de Nicaragua tenen por que els seus bisbes els enviïn a servir pastoralment a la diòcesi del bisbe Rolando Álvarez a causa de l’alt grau de repressió estatal experimentat pel clergat de Matagalpa.

Molina va apuntar que el govern d’Ortega seguirà enviat al desterrament al clergat i va expressar la seva preocupació pels seminaris a Nicaragua, ja que la situació econòmica és molt precària, detallant que el 90% dels comptes bancaris de l’Església de Nicaragua estan embargades pel règim d’Ortega. “El més probable és que aquestes cases de formació tendeixin a desaparèixer. Els seminaristes viuen als seminaris, i si no hi ha diners per finançar-ne el sosteniment, molt difícilment podran sobreviure. La dictadura busca que, pel seu propi pes, aquestes institucions com a col·legis parroquials, parròquies i cases de formació, caiguin. És el moment que els catòlics siguem creatius i donem suport a l’Església”, va exhortar la investigadora.

Preguntada per Flama sobre el presumpte “silenci” que alguns sectors de l’oposició atribueixen a la Conferència Episcopal de Nicaragua davant la situació del país, Molina va assenyalar que a l’interior del país “hi ha prudència i por”, i que mentre Daniel Ortega i la seva dona,la vicepresidenta Rosario Murillo, continuïn al poder, “se seguirà fent molt de mal a l’Església”.

“La dictadura sandinista per a res és cristiana o religiosa, encara que el seu eslògan digui que els seus representants són cristians, socialistes i solidaris. Això és part de com ells venen el seu projecte dictatorial davant la població nicaragüenca i la comunitat internacional, però ells tenen odi a tot allò que tingui a veure amb Déu i la religió. L’objectiu de la dictadura és eradicar completament la fe del poble cristià. En això ells estan avançant”, va concloure l’advocada.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia