Sorpresa majúscula en l’episcopat català. El papa Francesc ha nomenat aquest dimarts 8 d’octubre el frare dominic Xabier Gómez (Azkoitia, Gipuzkoa, 1970) nou bisbe de Sant Feliu de Llobregat. El religiós basc, actual director del Departament de Migracions de la Conferència Episcopal Espanyola, serà ordenat i prendrà possessió el pròxim 30 de novembre a la catedral de Sant Llorenç, prenent el relleu del bisbe Agustí Cortés, que havia posat el seu càrrec a disposició del Papa el mes d’octubre de 2022 després d’haver complert 75 anys.
El nomenament ha estat comunicat oficialment pel butlletí de la Santa Seu a les 12 del migdia, la mateixa hora en què el bisbat de Sant Feliu ha ofert una roda de premsa a l’auditori de la Casa de l’Església en la qual han comparegut Cortés i Gómez davant dels periodistes i de gairebé tots els preveres de la diòcesi, que han celebrat també avui la trobada d’inici de curs 2024-2025.
“Ha sigut una satisfacció conèixer-lo”, ha dit Agustí Cortés a l’inici de la seva intervenció, en la qual ha destacat el “ric currículum” del bisbe electe, “amb un accent dins la vocació dominica que interessa molt en la nostra Església i en la societat en què vivim”. “Us convido a rebre’l amb veritable afecte i confiança“, ha afegit.
“Demano amistat i paciència”
Xabier Gómez va rebre la trucada de nunciatura comunicant-li la notícia el passat 18 de setembre i després d’uns dies “extra” de discerniment, va acollir la proposta “amb sorpresa, temor i tremolor”. “Em presento davant de vosaltres, germans i germanes, demanant la misericòrdia de Déu i la vostra“, ha remarcat amb un català fluid après durant la seva etapa com a prior del convent de Santa Caterina de Barcelona entre 2016 i 2018.
El dominic, que ha escollit com a lema episcopal Humilitas [humilitat], també ha demanat “amistat i paciència”, i ha recordat que, després d’haver estat treballant els darrers anys en “la promoció de comunitats acollidores, integradores i missioneres”, ara es deixarà “acollir i integrar en la diòcesi de Sant Feliu per anunciar sinodalment l’alegria de l’Evangeli i l’evangeli de la vida en el context social i cultural actual”.
L’experiència prèvia a Catalunya
Sobre la seva etapa a Catalunya, Gómez ha relatat que quan va arribar-hi l’any 2016, el primer que va fer va ser apuntar-se a un curs de català del Consorci per a la Normalització Lingüística. “Aquella experiència va ser única perquè tots érem nouvinguts que vàrem aprendre junts l’idioma amb l’Amèlia, que era la nostra professora”, ha rememorat.
A la ciutat comtal, Gómez també va col·laborar amb la basílica de Santa Maria del Mar, on va atendre pastoralment famílies i parelles en cursos prematrimonials, i amb el Museu Diocesà de Barcelona. “Ens hem d’apropar als artistes cristians, els hem deixat molt sols”, ha advertit.
I pel que fa a la diòcesi de Sant Feliu de Llobregat, que ha descrit com un territori “divers i ple d’oportunitats“, el bisbe electe ha recordat amb agraïment l’ocasió que va tenir d’impartir exercicis espirituals als monjos de Montserrat. “Va ser molt bonic i profitós —ha dit— estar uns dies al costat dels monjos, als quals tornaré a saludar molt aviat per conèixer millor el que fan per la cultura”.
Migracions i diàleg fe-cultura
Gómez va ser ordenat prevere de la diòcesi de Sant Sebastià l’any 1994, i a partir d’aleshores va exercir el seu servei en les parròquies d’Elgoibar, Eskoriatza i la vall de Léniz. Es va incorporar a l’Ordre de Predicadors el 2003 i va fer la seva professió simple a Salamanca un any més tard. És llicenciat en Teologia per la Pontifícia Facultat de Sant Esteve, Salamanca, màster en Orientació i Mediació Familiar (UPSAL) i especialista en Mediació Social Intercultural per la Universitat Autònoma de Madrid.
Centrat en les àrees de migracions, diàleg fe-cultura i pastoral familiar, Gómez és actualment prior del convent Sant Tomàs d’Aquino-l’Olivar (Madrid), impulsor i membre de l’equip directiu d’OLUMEN, espai per a les arts i la paraula gestionat per l’Ordre de Predicadors a Madrid, i representant dels dominics en el Consell Assessor de CONFER-Migracions.
Anteriorment, Gómez també ha ocupat el càrrec de coordinador de l’Observatori de Drets Humans Samba Martine, de la Família Dominicana d’Espanya, el de promotor provincial de Justícia i Pau de la província d’Hispània i promotor regional de Justícia i Pau dels dominics a Europa. També va ocupar el càrrec de prior del convent de Santa Caterina de Barcelona (2016-2018), que el va permetre conèixer de prop la realitat diocesana barcelonina i aprendre el català.
Nova etapa per al bisbat de Sant Feliu
Quan el bisbe electe de Sant Feliu prengui possessió al novembre a la catedral de Sant Llorenç, que acollirà per primer cop una ordenació episcopal, la mitjana d’edat dels bisbes de Catalunya serà de 66,1 anys. Després dels darrers nomenaments de Sergi Gordo a Tortosa, d’Octavi Vilà a Girona i de Josep-Lluís Serrano Pentinat a Urgell, quedarà pendent de relleu el bisbe de Lleida, Salvador Giménez, que fa un any i mig que va presentar la renúncia; també està en edat de jubilació el cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, que malgrat que ja té 78 anys, no s’espera que el seu cessament sigui immediat, ja que és un dels més estrets col·laboradors del papa Francesc.
Per la seva banda, Agustí Cortés havia sigut fins ara el primer i únic bisbe de Sant Feliu de Llobregat, diòcesi que va ser creada el mes de juny de 2004, juntament amb la de Terrassa, després de la participació per decret de l’arxidiòcesi de Barcelona. Des de l’any 2013, ha bregat amb un mieloma que ha condicionat el seu dia a dia i que ha requerit ingressos hospitalaris freqüents. Fins al 30 de novembre, continuarà al capdavant de la diòcesi com a administrador apostòlic. “Ha sigut el millor bisbe que hem tingut”, ha resumit, bromejant, el vicari episcopal, Josep Maria Domingo, quan ha pres la paraula al final de l’acte.
El bisbat de Sant Feliu de Llobregat té un territori de 1611 km² format per 77 municipis repartits en 9 arxiprestats i 123 parròquies a la província de Barcelona. Aplega les comarques del Garraf i l’Alt Penedès, gairebé tota la comarca del Baix Llobregat, i alguns municipis de les comarques de l’Anoia i de Vallès Occidental. La seu de la diòcesi es troba a la ciutat de Sant Feliu de Llobregat, on es troba la catedral-parròquia de Sant Llorenç, que enguany ha complert 500 anys.