El foment del català en l’àmbit religiós, a debat en unes jornades d’Afers Religiosos

cropped-fav.png

El foment de la llengua catalana en l’àmbit religiós també pot ser un motiu de debat obert i participatiu. I així ho ha defensat la Direcció General d’Afers Religiosos impulsant unes jornades que se celebraran a la Sala d’Actes de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya els dies 7 i 8 de novembre amb l’objectiu d’explorar les bones pràctiques que es poden desenvolupar des d’aquest punt de vista.

Per contribuir a la millora del coneixement de la cultura religiosa en la societat catalana i l’impuls del diàleg interreligiós com a eina per fomentar la convivència i la tolerància, aquesta proposta s’emmarca en la celebració de les jornades anuals RELIG, que tracten de promoure la reflexió des del vessant teòric i pràctic, combinant ponències, projectes de recerca i experiències pràctiques impulsades per les administracions públiques i el teixit associatiu religiós.

Dividides en tres blocs —el primer se celebrarà íntegrament el dia 7 i els dos restants l’endemà— les jornades seran inaugurades per Francesc Xavier Vila, secretari de política lingüística del Departament de Cultura, i per Carles Armengol, director general d’Afers Religiosos.

La primera ponència portarà el títol de “Per què en català?” i serà pronunciada per Enric Gomà, guionista, escriptor i divulgador lingüístic. Posteriorment, a les 18:00 hores, es portarà a terme la lectura de l’acord “Religions per la llengua“, a càrrec del director d’Afers Religiosos, i s’encetarà una taula rodona que tindrà com a fil conductor la possibilitat de donar un nou impuls a la situació del català en els àmbits de culte religiós. En ella, moderats per Agustí Iglesias, tècnic de la Direcció General d’Afers Religiosos, hi participaran mossèn Cinto Busquet, rector de la parròquia de Santa Maria i Sant Nicolau de Calella; Glòria Puig, membre de la Coordinadora Catalana d’Entitats Budistes; Noemí Cortés, de la Institució Bíblica de Catalunya, i Mohamed Halhoul, de la Federació del Consell Islàmic de Catalunya.

Pel que fa a les propostes previstes pel 8 de novembre, segon dia de les jornades, Dídac Lagarriga, coordinador de la proposta, serà l’encarregat de donar la benvinguda als participants, a les 9:00 hores.

Tot seguit, es podran conèixer els resultats del baròmetre de la religiositat i el mapa religiós de Catalunya de la mà d’Agustí Iglesias. A partir de les 10:00 hores, el codirector d’AUDIR, Arnau Oliveres, oferirà una ponència al voltant del diàleg interreligiós i la llengua catalana. El matí acabarà, d’una banda, amb una bateria d’intervencions en què diversos representants de confessions religioses parlaran sobre les seves experiències: Montse Castellà, abordarà la religió budista; Maria Rosa Ocaña, l’ortodoxa, i de Guillem Correa, l’evangèlica. I, de l’altra, amb la presentació d’una recerca al voltant de la terminologia religiosa en català, a cura dels investigadors Joan Hernández i Maria Pujol.

Dos activitats més clouran el segon dia de les jornades. A les 17:15 hores es portarà a terme una ponència pronunciada per Alba Conesa, directora de l’àmbit de Formació i Foment del Consorci per a la Normalització Lingüística de Catalunya (CPNL), al voltant dels serveis i els recursos que ofereix aquesta entitat. Finalment, a les 18:15 hores, s’oferirà un panel de recursos sobre el fet religiós en català que anirà a càrrec d’Yvonne Griley, consellera del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, d’Eloi Aran, de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya; d’Alicia Guidonet, de Migrastudium, i de la professora de religió Montserrat Claveras.

Les jornades compten amb la col·laboració de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, el Secretariat de Política Lingüística del Departament de Cultura i del Consorci per a la Normalització Lingüística de Catalunya.

Les inscripcions es poden fer, des d’aquesta setmana, a través d’aquest enllaç web.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia