Orgues de Ponent i del Pirineu: música i tradició en un festival que uneix territori i patrimoni

file (11)-min
Miquel González i Laura Martínez a Verdú. | Josep Castellà

El Festival Orgues de Ponent i del Pirineu va encetar el passat 8 de setembre a la parròquia de Santa Maria de Verdú, a l’Urgell, la seva vint-i-sisena edició per continuar esdevenint un dels certàmens musicals més importants de Catalunya, com assegura Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida, una de les entitats que fan possible aquest esdeveniment musical, entre les quals figuren també el Bisbat de Lleida, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, els Amics de l’Orgue de les Terres de Lleida i una quinzena d’associacions i municipis catalans.

D’aquesta manera, fins al pròxim 27 de desembre, quan l’organista Carlos Paterson i la soprano Belén Roig faran ressonar la parròquia de Sant Miquèu, a Vielha e Mijaran, municipi de la Vall d’Aran, un total de setze concerts, distribuïts per nou comarques diferents, vertebraran el cartell d’aquesta nova edició del festival.

L’església de Verdú va acollir el primer dels setze concerts d’orgue d’aquesta nova edició del festival. | Josep Castellà

Entre les actuacions previstes, destaca la del pròxim 1 de novembre, a la Catedral Nova de Lleida, on l’organista Josep Maria Mas farà sonar el nou orgue del temple acompanyat dels trompetistes Helio Garcia i Lluís González. “Aquesta és una fita importantíssima per a la catedral, evidentment, però també per a la ciutat i el territori —assenyala Talarn—, perquè n’acreix la riquesa patrimonial, les possibilitats musicals i l’interès sociocultural general”.

“Les poblacions han sabut valorar aquest element patrimonial”

Un dels organistes que ja s’han estrenat en aquesta nova edició del festival és Miquel González (Badalona, 1967), catedràtic d’orgue i docent del Conservatori i Escola Municipal de Música de Lleida. González va fer gaudir els espectadors que es van aplegar a l’església de Verdú interpretant, amb l’acompanyament de la soprano Laura Martínez, composicions de grans mestres de l’orgue com han estat Georg Friedrich Haendel, Antonio Vivaldi o Johann Sebastian Bach.

Aquesta no serà, però, l’última participació de González en aquest “ambiciós” programa organístic, com remarca el músic: el pròxim 10 de novembre tornarà a ser, a l’església de Sant Martí de Talarn, el protagonista d’una nova proposta acústica al costat, novament, de Martínez. “Ja són vint-i-sis anys organitzant concerts amb diversos orgues, fet que ens provoca una gran satisfacció i ens demostra que aquestes poblacions han sabut valorar un element patrimonial del seu municipi com és l’orgue”, afirma.

Observant el futur d’aquest festival amb optimisme, González assegura que “la intenció que hi ha darrere de l’equip organitzador és continuar, sempre que es disposi del suport de les institucions que cada any s’hi involucren”. No obstant això, l’organista manté que, en el moment que això no sigui així, “tindrem la satisfacció que hem fet un treball per al patrimoni que ha tingut, com estem veient enguany una bona recompensa i una bona acollida“.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia