El Dicasteri per l’Evangelització convida a fer del turisme una via per la pau

cropped-fav.png
Pelegris arribant a la catedral de Santiago de Compostela I Pixabay, Javier Álamo

El missatge del Dicasteri per l’Evangelització per al 45è Dia Mundial del Turisme, que se celebrarà el 27 de setembre de 2024, se centra en el tema “Turisme i pau”. Un comunicat que té l’objectiu de promoure la reflexió i el compromís personal en el context actual, en el qual el turisme pot esdevenir un vehicle de pau.

La guerra impedeix el desenvolupament del turisme i condueix a la pobresa, però també a la destrucció de la fe i la cultura. El dicasteri es compromet a promoure la pau a través del turisme religiós i dona suport a les persones que treballen per la pau. “La bellesa que caracteritza aquestes destinacions no pot, ni ha de quedar enfosquida per la lletjor de la destrucció i la runa que substitueixen allò que el geni de les generacions anteriors havia construït com a emblema de pau i de compartir”, afirma el missatge signat per el pro perfecte Rino Fisichella.

A més, subratlla la importància del turisme com a eina de promoció de la fraternitat i la pau, per així fomentar el diàleg i el respecte mutu. Des del Vaticà, s’anima tothom a promoure una cultura de la trobada per construir vincles sòlids. “La pau comença quan la caritat que aporta respecte als altres i el sentiment de fraternitat que tots tenen en comú s’assenta fermament al cor de tots. Ser constructors de pau no només és possible, sinó que s’exigeix ​​a aquells que emprenen un viatge”, convida el text.

Turistes visitant la mesquita blava d’Insambul (Turquia) I Pixabay, kirill_sobolev.

El missatge recorda l’inici del Jubileu Ordinari 2025, amb l’obertura de la Porta Santa de la Basílica de Sant Pere del Vaticà, prevista pel 24 de desembre. Aquest esdeveniment ofereix als pelegrins l’oportunitat d’experimentar la indulgència i l’esperança del jubileu.

El turisme pot esdevenir un signe tangible per construir la pau“, subratlla el papa Francesc en la butlla d’acusació, Spes non confundit. Segons el Papa, el turisme religiós ha de considerar aquesta perspectiva, ja que “està cridat a ser un promotor creïble d’aquests vincles, que la crida i la pregària per la pau al món i alhora per la pacificació en les relacions interpersonals mai fallin“.

La humanitat ha de respondre al repte de la violència i a dur a terme projectes concrets de pau. En aquest sentit, Francesc anuncia: “Tothom espera. En el cor de cada persona hi ha l’esperança com a desig i expectativa de bé fins i tot sense saber què portarà el demà”.

Ara que s’acosten les vacances d’estiu, el missatge de Dicasteri per l’Evangelització convida al sector turístic i als viatgers a ser portadors de pau, esperança i harmonia. El turisme pot esdevenir un mitjà per promoure la pau mundial, a través de la trobada, el diàleg i el respecte mutu. També a l’Encíclica Fratelli tutti, el papa Francesc insta a viure una “autèntica obertura al món… amb la capacitat d’obrir-nos al nostre proïsme, en una família de nacions”.

Turistes visitant el Temple budusta de Sensoji a Tokio, Japó I Pixabay, KianHao.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia