El diari ‘Bon dia’ rep el Premi Laurèdia de periodisme per la cobertura de l’ordenació episcopal de Josep-Lluís Serrano Pentinat

jordpacheco
Equip del diari andorrà 'Bon dia'. Foto: Facundo Santana

El passat 26 de novembre els membres de la redacció del diari Bon Dia es van permetre la “petita vanitat” de protagonitzar una de les notícies del dia del portal per anunciar que havien rebut el premi Laurèdia de Periodisme 2024 amb motiu de l’edició extraordinària dedicada a l’ordenació episcopal del bisbe coadjutor d’Urgell, Josep Lluís Serrano Pentinat.

El guardó, dotat pel Comú de Sant Julià de Lòria amb 1.250 euros, va suscitar “especial il·lusió” en la redacció pel fet que es tractava d’una distinció a una publicació en paper. “És admirable que en aquests temps en què molts donen per amortitzada la premsa en paper encara hi ha qui hi confia com a sinònim de rigor i de servei, honest i compromès si no amb la veritat, com a mínim amb la veracitat”, explica a Flama l’equip de Bon Dia

Els periodistes del portal andorrà valoren també positivament l’aspecte col·lectiu del reconeixement a “una feina feta per tots els professionals del Bondia, que es van involucrar des del primer moment a cobrir un esdeveniment històric, ja que havien passat més de cinquanta anys des de la darrera ordenació episcopal a Urgell”.

La cerimònia d’ordenació de Josep-Lluís Serrano Pentinat, futur successor de Joan-Enric Vives, va tenir lloc el 21 de setembre. “Era dissabte, i cal tenir en compte que el Bondia és un diari amb una peculiaritat molt idiosincràtica: no surt el cap de setmana. Per això estem parlant d’un número literalment extraordinari”, reconeixen.

Els membres de la redacció del Bon Dia. | Foto: Facundo Santana

Com es va gestar la cobertura

Abans de “posar en marxa la maquinària” per tirar endavant l’edició, va caldre assegurar-ne la viabilitat econòmica, ja que, segons subratllent des de l’equip del diari, “dues terceres parts de la despesa ordinària de l’empresa editora se’n va a cobrir la fabricació física del producte, el paper”. “Sense publicitat era implantejable treure un número extraordinari. Però els anunciants van entendre que es tractava d’una ocasió especial, qui sap si única, i van respondre en prou nombre per fer-lo possible”, apunten els membres del Bon Dia

Un cop assegurat el suport de les empreses anunciants, els redactors disponibles de la plantilla es van desplaçar a la Seu per cobrir l’acte in situ, cadascú amb una missió concreta: seguir la cerimònia, obtenir declaracions de les autoritats presents, transmetre el sentiment dels assistents i capturar, en definitiva, l’ambient d’una jornada històrica des de totes les perspectives possibles, amb especial atenció al reportatge gràfic.

Quan el mateix dissabte al vespre el número extraordinari estava disponible al portal web del Bondia, va aparèixer un altre dilema: si treure l’edició en paper l’endemà de l’ordenació o buscar una data més propícia. “Vam optar per aquesta segona opció —detallen—, ja que la distribució del paper un diumenge és problemàtica, i la difusió dels diaris cau els caps de setmana en picat al mercat andorrà, que té en aquest aspecte un comportament peculiar. Per això vam decidir publicar-lo conjuntament amb l’edició del dijous següent, el dia de major tirada de la setmana: 4.500 exemplars, xifra que pot semblar modesta a ulls catalans, però que en el nostre context és significativa, ja que el Bondia es distribueix exclusivament a Andorra i la Seu d’Urgell, i el seu públic potencial no arriba als 100.000 lectors”. 

Serrano Pentinat, amb l’arqubisbe Edgar Peña i el cardenal Joan Josep Omella, entrant a la catedral de la Seu. | Foto: ‘Flama’

La transcencència de la temàtica

A l’hora d’atorgar el premi, el jurat del Laurèdia, format per Joan Massa, Josep Maria Ubach i Xavier Sánchez, va destacar “la transcendència de la temàtica tractada, el moment convuls que viu Andorra en plena negociació amb la UE, el futur del Coprincipat i altres dossiers delicats que poden confrontar amb la doctrina eclesiàstica”. També va elogiar l’esforç de tot l’equip humà i el fet que l’edició donava veu “no només als protagonistes i a la classe política, sinó també al poble”, amb “riquesa periodística, informació, opinions de firmes de primera magnitud i un gran tractament gràfic”.

El número especial dedicat a Serrano Pentinat el van fer possible Marc Segalés, Èlia Orts, Albert Belis, Alba Doral i Andrés Luengo (redacció); Facu Santana (fotografia), Lídia Jo (maquetació), Mercè Aznar (correcció), Xavier Farran i Patrícia Vilar (comercials) i Ricard Vallés (gerència). 

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia