El 29 de desembre de 2024, el món es va acomiadar de Jimmy Carter, el 39è president dels Estats Units, que va morir als 100 anys. Recordat, entre altres coses, per mediar en la pau de Camp David entre Egipte i Israel, per restablir les relacions diplomàtiques amb la Xina i per impulsar inèdites polítiques mediambientals, el mandatari nord-americà va ser també un dels expresidents més actius de la història dels Estats Units.
Fundador el Centre Carter, que promou la democràcia, la resolució de conflictes i l’atenció mèdica en països en desenvolupament, l’any 2002 Carter va rebre el Premi Nobel de la Pau pels seus esforços humanitaris i diplomàtics. I alguns anys més tard, el 2010, va visitar Catalunya amb motiu de la concesió del XXII Premi Internacional Catalunya de la Generalitat. Durant l’estada que l’expresident del país més poderós del món va aprofitar, també, per anar a Terrassa a inaugurar el temple de l’Església Evangèlica Unida al barri de Can Tusell, un moment que va quedar gravat en la memòria dels terrassencs.
“Carter no només és conegut per la seva trajectòria política i humanitària, sinó també per la seva profunda fe cristiana, que ha estat un motor de la seva vida”, apunta el pastor de l’Església Evangèlica Unida de Terrassa, Andreu Dionís, en un article al Diari de Terrassa, en el qual adverteix que aquella visita va anar més enllà d’un esdeveniment religiós.
El pastor català recorda que aquell dia Carter “va transmetre un missatge d’esperança i reconciliació, posant l’accent en la importància del que és invisible, allò que ens fa créixer com a persones”. “La seva visita de Carter va marcar un abans i un després per a la comunitat evangèlica terrassenca, posant de manifest la rellevància del diàleg interreligiós i la construcció de ponts entre cultures”, recorda Dionís.
Carter no només va ser conegut pels èxits polítics sinó també per la seva fe cristiana, en la qual arrelava, segons Dionís, la seva implicació amb causes socials, com la lluita contra la pobresa i la promoció dels drets humans. “Carter —destaca Dionís— és un exemple d’integritat i dedicació, recordant-nos que la fe pot ser un instrument poderós per al bé comú.
Carter va néixer l’any 1924, any en que es té constància de la presència continuada del protestantisme a Terrassa, recorda el pastor de l’Església Unida de Terrrasa, que considera que la pèrdua de Carter “tanca un cicle marcat per un passat de persecució, de creixement i d’unió”, i n’obre un de nou “presidit per una forma d’entendre el món que busca, com Carter, trobar solucions pacífiques a conflictes internacionals i a vulneracions dels drets humans”.