El 27 d’octubre passat, el Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, va entregar a la presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, el resultat de l’informe sobre abusos sexuals a l’àmbit de l’Església. Ara, cinc mesos després, Gabilondo ha recordat als representants públics que continua pendent l’anàlisi de les seves conclusions, i les mesures que cal abordar des de l’Estat per frenar aquesta xacra.
“No som ningú per dir-los (als diputats) què han de fer. No som ni jutges ni fiscals”, ha assenyalat el Defensor del Poble aquest migdia, durant la presentació del seu Informe Anual 2023. Un informe que revela com, en aquests mesos, s’han incorporat 95 casos comprovats més d’abusos a menors a l’interior de l’Església, de 180 nous testimonis recollits. Sumats als 517 recollits en l’informe elaborat per una Comissió i lliurat el 27 d’octubre passat al Congrés perquè el debati la càmera, en fan un total de 612.
Alhora, Gabilondo ha recordat la urgència de les víctimes per ser reconegudes com a abusades mitjançant un estatut i la necessitat de ser reparades econòmicament. Es tracta, a més, d’una qüestio que podria ser abordada també per la nova cúpula episcopal, que sembla estar prenent-se de debò, per fi, aquesta xacra.
Tal com revela l’informe, “pendent de ser debatut a la cambra, amb la participació dels grups parlamentaris, com estableix el text de la comanda”, és fonamental “el reconeixement, el suport i la reparació a les víctimes; l’assumpció de la responsabilitat per part dels poders públics; la millora de la prevenció i de l’atenció al sistema judicial, així com mesures relatives a la formació ia la sensibilització, a la informació ia la investigació”.
Després de la presentació de l’Informe, es van registrar 180 noves sol·licituds de testimonis que van acudir al Defensor del Poble com a víctimes d’abusos sexuals a l’entorn de l’Església. “Es van prendre com a vàlides, de totes elles, 95“, explicita l’organisme públic.
*Article publicat en col·laboració amb Religión Digital.