El Custodi de Terra Santa rep el primer grup de pelegrins des dels atacs de Hamàs del 7 d’octubre

cropped-fav.png
Francesco Patton amb el grup de pelegrins italians. | Foto SIR - Marco Calvarese

Malgrat el que està passant a Gaza, és possible anar de pelegrinatge a Terra Santa encara més quan, amb sort, en les pròximes setmanes, moltes companyies aèries tornaran a volar a Israel. Ho ha afirmat el Custodi de Terra Santa, Francesco Patton, que en aquesta segona setmana de gener ha rebut al primer grup de pelegrins que ha visitat Jerusalem des del passat 7 d’octubre, dia dels atemptats de Hamàs en els quals van morir uns 1.200 israelians i més de 200 van ser segrestats i portats a Gaza.

“Estic convençut que la presència dels pelegrins podrà contribuir a alleujar les tensions actuals”, ha dit el frare italià, en declaracions recollides per SIR, davant d’un grup de Diòmira Travel, format per 9 capellans de les diòcesis italianes de Milà, Piacenza i Cremona, que des del 8 de gener es troben de pelegrinatge a Jerusalem i Betlem.

Patton, que amb la comunitat de frares franciscans s’encarrega de custodiar els llocs sants de la cristiandat, s’ha mostrat convençut de la necessitat de “mantenir en marxa els motors dels pelegrinatges” i de no perdre les ganes d’anar a la terra de Jesús. Per això, ha assegurat que s’ha de proposar el viatge a nous grups de fidels, malgrat que siguin reduïts.

Educar per la pau i humanitzar l’altre

Amb una societat israeliana encara en xoc pels atemptats de Hamàs, que van provocar una contundent resposta del govern israelià que en gairebé cent dies d’operacions militars ha assassinat més de 23.000 persones a Gaza, el custodi de Terra Santa ha considerat que, enmig d’una gran commoció que dificulta la trobada, és important “educar per a la pau partint d’una comunicació que ha d’excloure la violència que resideix en les paraules i la manera de dir-les”.

Per això, Patton ha instat a evitar un llenguatge que deshumanitza, que descriu l’altre com a “menys que humà”, arribant fins i tot a justificar la seva eliminació, com ha demostrat la història recent amb els jueus”. En aquest sentit, el pare Patton ha dit que està “molt impactat per les paraules de la portaveu de les famílies dels segrestats per Hamàs, Rachel Goldberg-Polin, que va subratllar la necessitat que israelians i palestins reconeguin el patiment dels altres.

“Mentre romanguem empresonats dins del nostre propi sofriment —ha explicat el franciscà— ens convertim en malvats, i així no és possible nodrir sentiments d’autèntica compassió i misericòrdia, com ens ensenya Crist, que va morir a la creu”.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia