El cristianisme, la religió més perseguida i discriminada a més països del món

jordpacheco
Cristians perseguits a l'Iraq. | ACI

El cristianisme és la religió més perseguida i discriminada a més països del món. Així ho constata l’Informe Llibertat Religiosa al Món 2023, d’Ajuda a l’Església Necessitada (ACN, per les seves sigles en anglès), que en aquesta setzena edició revela també que la persecució per causa de la fe s’ha aguditzat i ha augmentat la impunitat.

L’estudi, que ha sigut presentat aquest dijous 22 de juny simultàniament a capitals europees com Roma, París, Berlín, Madrid i Lisboa, conclou que el dret a la llibertat religiosa es viola en 61 dels 196 països del món, xifra que representa un 31,1%. A més, 28 d’aquests 61 països pateixen persecució religiosa (14%), mentre que 33 pateixen discriminació (17%). La situació global ha empitjorat en 47 països i millorat únicament en 9.

Una altra dada rellevant de l’informe, que l’organització elabora bianualment des de l’any 1999 per a sensibilitzar sobre la necessitat de protecció i defensa d’aquest dret fonamental, és que el 62,5% de la població mundial —uns 4.900 milions de persones— viuen en països on tenen lloc violacions greus o molt greus a la llibertat religiosa.

ACN ha constatat també que des de 2021, almenys en 40 països de tot el món hi ha hagut persones assassinades o segrestades a causa de la seva fe; en 36 d’aquests països, els perpetradors sovint no han estat processats judicialment pels seus actes. D’altra banda, 34 països han registrat atacs a llocs de culte o propietats religioses.

Minories “cada cop més asfixiades”

Amb presència a 145 països, durant els darrers mesos ACN ha observat també com les minories religioses han estat “cada cop més asfixiades” arreu del món. Una opressió orquestrada a través d’atacs terroristes, vigilància de masses, lleis anticonversió, restriccions econòmiques, manipulació dels registres de la població, atacs al patrimoni cultural i manipulació electoral a fi de reduir la representació de les minories.

Els principals atacants del dret a la llibertat religiosa han sigut els governs autoritaris (49 països), el terrorisme d’àmbit islàmic (21) i el nacionalisme etnoreligiós (4), assenyala l’informe, que en durant pròximes setmanes serà presentat en diferents llengües en més de deu països de tres continents amb la participació de diverses personalitats públiques.

D’altra banda, l’anàlisi situa Àfrica com el continent que més pateix la violència de l’expansió de grups terroristes que s’escuden en l’islam per cometre els seus delictes. No en va, 21 dels 54 països africans pateixen diferents nivells perillosos de persecució. En aquest sentit, les formes més extremes de persecució es donen a 13 països del continent africà.

Pel que fa a les comunitats cristianes, ACN sosté que un 22% estan en el punt de mira en països en els quals no es respecta la llibertat religiosa; en total, actualment són 573 els milions de cristians que viuen en estats on directament es viola el dret a la llibertat religiosa.

La situació a Espanya

A la presentació de l’informe a la seu central d’ACN a Madrid, Javier Menéndez Ros, director de la Fundació Pontifícia a Espanya ha reconegut que en aquest país és que la llibertat religiosa “existeix i es cuida de manera manifesta”.

No obstant això, ha advertit que tant a Espanya com a altres països de l’OSCE (57 socis de cooperació a Amèrica del Nord, Europa i Àsia) el laïcisme és cada cop més agressiu a través de lleis que va contra el dret a la vida, l’avortament o l’eutanàsia. “Ens preocupa particularment la qüestió de l’objecció de consciència per als professionals de la sanitat en aquest context”, ha advertit, destacant també la “marginació de la religió en lleis educatives en les quals el fet religiós desenvolupa cada cop un paper més insignificant”.

Menéndez Ros ha alertat també de l’augment a Espanya del nombre d’incidents i delictes d’odi com ara pintades i atacs a temples, i ha assenyalat “la creixent intolerància cap als cristians, que són el grup majoritari al país”.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia