El Consell Mundial d’Esglésies ha publicat un nou manual de justícia climàtica que anima les comunitats cristianes d’arreu del món a emprendre accions legals contra els principals contaminadors i els qui els financen. L’objectiu és utilitzar eines jurídiques per protegir les generacions futures i responsabilitzar les empreses i governs que contribueixen a la crisi climàtica.
Basat en els ensenyaments cristians sobre la justícia i la custòdia de la creació, el manual proposa el litigi estratègic com una eina per “generar esperança i exigir responsabilitats”. Aquesta iniciativa arriba en un context en què molts líders religiosos, inclòs el papa Francesc, han denunciat reiteradament la crisi climàtica, però el Consell d’Esglésies considera que amb l’advocacia per si sola ja no n’hi ha prou davant l’augment constant de les emissions de CO₂.
“L’expansió imparable de les indústries fòssils ens obliga a reconèixer que no hi ha contradicció entre fer ús dels marcs legals i viure segons els valors cristians“, afirma el document. “La nostra fe ens crida a dir la veritat davant el poder i a utilitzar tots els recursos legals disponibles per protegir el planeta i els seus habitants”.
El manual destaca que les accions legals en matèria climàtica han augmentat en els darrers anys, influint tant en el comportament de governs i corporacions com en l’opinió pública. Una de les estratègies proposades és dirigir les demandes contra entitats financeres que donen suport a les indústries fòssils, com bancs, fons de pensions i agències de crèdit, amb l’objectiu de dificultar el seu finançament i facilitar la transició cap a energies renovables.
El precedent d’accions legals impulsades per organitzacions cristianes existeix. Un exemple recent és la demanda presentada per residents d’una illa d’Indonèsia amenaçada per la pujada del nivell del mar contra el gegant cimenter suís Holcim, amb el suport de l’ONG Swiss Church Aid. A més, el Consell Mundial d’Esglésies ja treballa en futurs litigis, com una possible demanda contra els grans emissors de gasos d’efecte hivernacle pels danys provocats pels incendis forestals a Oregon, als Estats Units.
El manual també ofereix alternatives per a les comunitats que prefereixin altres vies d’acció, com pressionar les institucions financeres perquè revisin les seves inversions o denunciar pràctiques empresarials davant organismes reguladors. L’activista ugandesa Vanessa Nakate, en el pròleg del document, subratlla que “aquest és un moment crucial perquè les esglésies es posicionin i es comprometin activament en la lluita per la justícia climàtica”.
