La comunitat jueva de Girona ha expressat el seu malestar després de patir diversos episodis d’antisemitisme en els darrers mesos, coincidint amb la intensificació del conflicte al Pròxim Orient i, particularment, a Gaza, on els incessants bombardejos de l’exèrcit israelià ha provocat un nivell de devastació sense precedents durant els darrers tretze mesos.
“Molts de nosaltres hem estat objecte d’insults al carrer i, fins i tot, alguns han decidit deixar de portar el quipà per evitar ser identificats com a jueus i patir agressions”, assegura el coordinador del Centre Jueu de Girona, Diego Hara en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies, remarcant que la comunitat lamenta profundament la situació al Pròxim Orient i recordant que els membres de la comunitat jueva de Girona no tenen responsabilitat en els esdeveniments que s’hi produeixen.
En aquest context, Hara aclareix que la comunitat es desmarca totalment del conflicte que afecta Israel i Palestina. “Una cosa és el que passa al Pròxim Orient i una altra és la vida quotidiana dels jueus que fa temps que vivim aquí, a Girona o a qualsevol altra part d’Europa. No hem de permetre que aquest conflicte s’elevi a un problema entre pobles o religions”, adverteix. Segons Hara, la comunitat jueva vol la pau i un retrobament entre tots els pobles, sense que això afecti la convivència a les ciutats europees.
El coordinador del Centre Jueu de Girona apel·la a la necessitat de respecte mutu entre les persones amb diferents creences i ideologies. “Si et trobes un musulmà no li pots dir que ets un terrorista i si et trobes un clergue cristià no li pots dir que és un inquisidor. Nosaltres demanem el mateix respecte”, puntualitza.
Malgrat aquesta crida a la convivència, els jueus gironins han hagut d’adoptar mesures de seguretat extraordinàries per garantir la seva integritat física. “Hem de fer els actes religiosos amb la protecció dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Nacional”, relata Hara. La comunitat jueva lamenta que, a causa de la por a possibles agressions, molts dels seus membres es veuen obligats a limitar la seva participació en els serveis religiosos, que només es poden celebrar amb la presència de seguretat. Aquestes mesures han fet que els actes religiosos, com la celebració del Sàbat, només estiguin accessibles per a membres de la comunitat jueva i no es puguin difondre públicament.
Hara destaca també que els membres de la comunitat es veuen forçats a mantenir les activitats en un àmbit restringit, fet que limita la seva capacitat “per mostrar les seves tradicions i actes culturals a la resta de la societat”. Això inclou la celebració de festivitats com el Yom Kipur, que recentment es va commemorar sense cap mena de promoció pública.
Tot i les dificultats, el missatge del Centre Jueu de Girona és clar: volen la pau i creuen que la diplomàcia ha de ser la via per a una solució justa i duradora del conflicte. “Som tots veïns i no hem de portar odis als carrers”, conclou Hara.