El cardenal Zuppi fa una crida a no restar inerts davant la “lepra terrible” de la guerra

cropped-fav.png
El cardenal Matteo Zuppi. | Foto: Vatican Media

“El compromís per la pau és de tots, mai hi ha pau si el germà està en guerra. Tot cristià té un poder extraordinari per la pau, fins i tot quan la seva paraula sembla no generar res”. Així es va expressar el cardenal Matteo Zuppi el passat dimecres 15 de novembre en l’homilia de la Missa per la Pau celebrada a l’església baixa de la basílica de Sant Francesc d’Assís amb els bisbes italians, reunits aquests dies amb motiu de la seva Assemblea General Extraordinària.  

El també arquebisbe de Bolonya i president de la Conferència Episcopal italiana va definir la guerra com “una lepra terrible que consumeix el cos de les persones i dels pobles i el fa perdre l’ànima, ja que no són capaços d’estimar, marcats per l’odi i per les ferides de la violència”. “Ens hem d’alliberar de polaritzacions perilloses que alimenten l’enfrontament i escollir amb convicció, intel·ligència i força, l’únic bàndol, que és el de la pau”, va assegurar el purpurat italià. 

Fent seva la crida del papa Francesc, Zuppi va fer referència al conflicte a Terra Santa instant a ajudar immediatament les persones ferides, protegir els civils i enviar molta més ajuda humanitària a aquella “població exhausta”. El cardenal també va demanar l’alliberament dels 240 ostatges israelians en mans de Hamàs des del passat 7 d’octubre, entre els quals, segons va recordar, hi ha molts ancians i nens.

Zuppi, que és enviat especial del papa Francesc en una missió per buscar vies de pau entre Rússia i Ucraïna, va dir que en l’obra de la pau hi ha lloc per a tothom, fins i tot per aquells que s’ha enfonsat en la terrible nit de la violència i de la guerra. “El Senyor ens demana que no romanguem inerts davant la violència, que mai ens deixem atrapar per la seva lògica, sinó que siguem amb convicció artesans de pau”, va advertir el purpurat. 

Davant un context internacional marcat per una gran quantitat de conflictes armats que es lliuren de forma simultània, el president dels bisbes italians va instar a tenir present el crit de les mares que, al Pròxim Orient, Ucraïna i altres llocs en guerra, ploren als seus fills. “La nostra pau no ens ha estat donada per a viure per a nosaltres mateixos, sinó per a treballar i donar gràcies amb la fe que converteix les llances en falçs i fa viure junts al llop i al xai”, va afegir.

Zuppi va recordar també les paraules de Joan Pau II i l’esperit d’Assís, sorgit l’any 1986 a la cimera de líders religiosos a la ciutat italiana. “No hi ha pau sense un amor apassionat per la pau”, va advertir Zuppi evocant les paraules del Papa polonès. “La pau espera els seus artífexs. Estenguem les nostres mans cap als nostres germans i germanes, per a animar-los a construir la pau sobre els quatre pilars de la veritat, la justícia, l’amor i la llibertat. La pau és una responsabilitat universal: passa a través de mil petits actes de la vida quotidiana”, va manifestar Wojtyla durant aquella històrica trobada que va aplegar més d’un centenar de representants de totes les religions.

El president dels bisbes italians va assenyalar a Sant Francesc d’Assís com a model de l’home de pau que l’ofereix a tots aquells que l’envolten. En aquest sentit, va fer una crida a què la Casa Comuna sigui de tots els germans. “No és un somni ingenu” —va assegurar—, és l’esforç apassionat i indomable per construir la pau peça a peça”.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia