La pau és l’antídot contra falsos déus com la cobdícia, els diners, el poder, l’afany de control i la dominació. Ho va recordar el cardenal Michael Czerny, prefecte del Dicasteri per al Servei del Desenvolupament Humà Integral, en la seva homilia del passat dimecres 7 de febrer a Malakal, Sudan del Sud, on es troba des del dia 2 per remarcar el primer aniversari de la visita del papa Francesc al país africà.
En la seva prèdica, recollida pels mitjans vaticans, el purpurat canadenc es va aturar en la primera lectura proposada per la litúrgia, presa del llibre dels Reis, en la qual Salomó, guiat per l’exemple d’algunes de les seves esposes, va apartar del seu cor al Déu dels seus pares, que es va penedir i va revelar les conseqüències d’aquesta idolatria: “Les temptacions d’adorar ídols continuen fins i tot avui; els falsos déus d’avui són diferents dels de Salomó, però no menys perillosos“, va advertir el cardenal.
En aquest sentit, Czerny va alertar dels perills d’un “déu de la cobdícia de riquesa i diners” que impulsa a “privar als altres del bé comú”. “El déu de l’ànsia de poder, control i domini no sols a escala nacional, sinó també dins de les nostres comunitats i llogarets; el déu del tribalisme i el nacionalisme que ens impulsa a excloure als altres i a tractar-los com menys que humans, o fins i tot a matar-los. Aquests falsos déus han devastat Sudan del Sud, és hora d’aixecar-se i denunciar-los”, va advertir el cardenal.
El cardenal, que va desitjar el millor a tot Sudan del sud, va recordar que el papa Francesc va visitar el país fa tot just un any “impulsat per l’Esperit Sant” per recordar a tots els habitants del país que “Déu els crida a recórrer el camí de la pau”. “El Papa va estar entre vosaltres com a servidor de l’Evangeli, la seva visita va marcar un nou inici al país i ara tenim el deure de continuar el seu exemple”, va subratllar Czerny, tot recordant que “la unitat és l’arma per a lluitar contra tot allò que divideix i treu la pau”.
Josefina Bakhita, santa sudanesa
En l’homilia, que va servir per commemorar la Jornada Mundial d’oració i reflexió contra el tràfic d’éssers humans, Czerny va glossar la figura de Josefina Bakhita, originària de la regió sudanesa de Darfur i venerada com a patrona de l’Àfrica i de les víctimes del tràfic de persones.
Recordant el testimoni de la santa, que va ser venuda diverses vegades com a esclava i va patir abusos i privacions durant anys, el cardenal va dir que la seva és “una història d’esperança” des de l’excarceració fins a la trobada amb Déu en un convent de monges. “Fins i tot va donar les gràcies als seus captors perquè sense ells no hauria conegut a Jesús ni a l’Església”, va destacar Czerny.
“No hem perdut l’esperança”
La visita del cardenal al Sudan del Sud pretén renovar la crida del papa Francesc a la reconciliació i la pau al país, que es troba en guerra des de fa una dècada. El conflicte es va desfermar principalment per enfrontaments ètnics i polítics entre el president Salva Kiir, pertanyent a l’ètnia Dinka, i el seu exvicepresident Riek Machar, de l’ètnia Nuer. La lluita pel poder i els recursos va exacerbar tensions històriques i va desembocar en una lluita armada marcada per violència ètnica i violacions dels drets humans.
Al llarg del seu pontificat, el papa Francesc ha expressat la seva preocupació per la situació al país i ha advocat per la pau en diverses ocasions. En aquest sentit, ha instat en reiterades ocasions les parts en conflicte a buscar solucions pacífiques i treballar cap a l’estabilitat a la regió. “Nosaltres, la comunitat cristiana, la Santa Seu, no hem perdut l’esperança. No diem que el procés ha fracassat i l’esperança ha mort”, va recordar Michael Czerny durant la seva visita al país, que conclou el 9 de febrer.